Het gebruik van een 3D-bril tijdens de operatie verbetert het zicht van de chirurg. Dit resultaat is aangetoond bij Poolse hartchirurgen en recent gepubliceerd in het European Heart Journal (1).
Huidige imaging-apparatuur verzamelt de data driedimensionaal. De presentatie van deze beelden op het scherm is echter in vele gevallen tweedimensionaal. Het resultaat: artsen zijn vaak niet in staat om via het scherm diepteverschillen te onderscheiden. Door middel van het regelmatig aantikken van interne oppervlaktes, kan de arts zich oriënteren en vervolgens de diepte vaststellen.
Dr Jaroslaw Kasprzak, cardioloog in het Bieganski ziekenhuis (Lodz), heeft samen met zijn collega’s een nieuwe methode ontwikkeld om 3D-zicht mogelijk te maken voor de chirurg, zonder met instrumenten tegen het desbetreffende orgaan te hoeven tikken. Ultrasound signalen worden live gestreamd naar een holografisch scherm dat vastzit aan het hoofd. Besturing van dit scherm en het doorsturen van de data vindt plaats zonder aanraking van het scherm.
Dankzij de bril kunnen chirurgen zich beter oriënteren. Bovendien kan de bril ook gebruikt worden om medische studenten te onderwijzen. In plaats van menselijk materiaal krijgen zij driedimensionale modellen van organen en dergelijke te zien.