Radboudumc: experimentele kankermedicijnen geven nieuw perspectief aan uitbehandelde patiënten

januari 2024 Geneesmiddelen Willem Van Altena

Binnen het Radboudumc in Nijmegen worden momenteel vijftien studies uitgevoerd naar nieuwe behandelmethoden voor diverse kankers in een vroeg stadium, bekend als fase 1-studies. Hierbij worden medicijnen getest die nog in de experimentele fase verkeren en nog niet op mensen zijn getest. Voor patiënten met uitbehandelde kanker, waarvoor geen conventionele behandelingen meer beschikbaar zijn, biedt de Fase 1 Unit experimentele behandelingen als een laatste kans. Vooral als het gaat om zeldzame kankers.

Verbeterd perspectief

De kliniek voor experimentele kankermedicijnen, de Fase 1 Unit, is een gezamenlijk initiatief van diverse afdelingen, waaronder Medische Oncologie, Longziekten, Hematologie, Nucleaire geneeskunde, en de Ziekenhuisapotheek. Door deze samenwerking streven zij ernaar een verbeterd perspectief te bieden aan huidige en toekomstige oncologische patiënten in de regio.

Het project staat onder leiding van Carla van Herpen, hoogleraar Rare Cancers en oncoloog. Volgens haar kan de Fase 1 Unit een cruciale rol spelen in het bevorderen van overleving en kwaliteit van leven voor patiënten met zeldzame kankersoorten, zoals speekselklierkanker en hoofd-halskanker. Onderzoek naar nieuwe behandelmethoden is volgens haar van essentieel belang in een snel evoluerend veld.

Immunotherapie

In plaats van chemotherapie worden steeds vaker geavanceerdere benaderingen ingezet, zoals doelgerichte therapie en immunotherapie. Daarmee is in de afgelopen decennia aanzienlijke vooruitgang geboekt. Het opmerkelijke succes van immunotherapie bij patiënten met uitzaaiingen van zeldzame kankersoorten moet zeker genoemd worden. Voorheen was voor deze patiënten vrijwel geen behandeling beschikbaar.

Bron

Persbericht RadboudUMC