Voor veel patiënten met myelodysplastisch syndroom (MDS) is lenalidomide een hoeksteen van hun behandeling. Bij MDS patiënten die transfusie-afhankelijk zijn met chromosoom 5q deletie wordt lenalidomide standaard toegepast in de behandeling. Nu hebben onderzoekers aan de universiteit van Salamanca in Spanje gekeken of vroege interventie met lage doses lenalidomide bij patiënten met anemie die nog niet transfusie-afhankelijk zijn, zorgt voor uitstel van transfusie-afhankelijkheid.
In de SintraREV-studie, een fase III, gerandomiseerd dubbelblinde onderzoek werd op 22 locaties gedurende 2 jaar 5 mg lenalidomide of placebo toegediend. Deelnemers waren 18 jaar of ouder, hadden een laag of intermediair-1 risico volgens de IPSS-classificatie, waren niet eerder behandeld met erytropoëtine-stimulerende middelen en hadden een goede lichamelijke conditie (ECOG-score ≤2).
De primaire uitkomstmaat was om te meten hoe lang het duurde voordat patiënten transfusie-afhankelijk werden. Na een mediane follow-up van 60,6 maanden kwam naar voren dat de tijd tot transfusie-afhankelijkheid bij de lenalidomide-groep significant was vertraagd. Bij de patiënten die lenalidomide toegediend kregen werd de mediane tijd tot transfusieafhankelijkheid niet bereikt, terwijl die in de placebogroep 11,6 maanden was. Lenalidomide reduceerde het risico op transfusieafhankelijkheid significant met 69,8% (p=0,0046).
Hoewel lenalidomide leidde tot een vertraging van transfusieafhankelijkheid, traden er ook bijwerkingen op. Neutropenie, waarbij het aantal neutrofiele bloedcellen is verlaagd, was met 63% de meest voorkomende bijwerking. 45% van deze groep ontwikkelde een ernstige vorm (graad 4 of 5) van neutropenie. Verdere bijwerkingen die in mindere mate werden gerapporteerd waren trombocytopenie, een verlaagd aantal trombocyten, en huiduitslag. Deze bijwerkingen waren meestal mild tot matig in ernst. Er waren in totaal 19 verschillende bijwerkingen allemaal in de lenalidomide groep, maar er vielen geen behandeling-gerelateerde sterfgevallen.
Uit dit Spaanse onderzoek bleek dat vroege behandeling met een lage dosis lenalidomide leidde tot een vertraging van de progressie naar transfusieafhankelijkheid in MDS patiënten met een 5q-deletie. De bijwerkingen zijn doorgaans beheersbaar, waardoor lenalidomide een goed perspectief biedt voor de behandeling van deze patiënten.
Referentie
Díez-Campelo, M., López-Cadenas, F., Xicoy, B., et al. Low dose lenalidomide versus placebo in non-transfusion dependent patients with low risk, del(5q) myelodysplastic syndromes (SintraREV): a randomised, double-blind, phase 3 trial. The Lancet Haematology. https://doi.org/10.1016/s2352-3026(24)00142-x