Terwijl er volop gevaccineerd wordt, en het Janssen-vaccin zonet is goedgekeurd door de EMA, gaat ook de zoektocht naar een effectief medicijn tegen COVID-19 onverminderd door. Deze week werd bekend dat de Amerikaanse medicijnwaakhond Food and Drug Administration (FDA) versnelde goedkeuring heeft verleend aan de firma Regeneron om de monoklonale synthetische antilichamen casirivimab en imdevimab toe te dienen voor de behandeling van patiënten met milde tot matige coronaklachten. Interessant detail: toen oud-president Donald Trump met corona besmet raakte kreeg hij deze experimentele medicijncocktail ook toegediend.
Volgens de FDA hebben klinische testen aangetoond dat als de middelen tegelijk worden toegediend bij patiënten, die groot risico lopen om ernstig ziek te worden, ze minder vaak in het ziekenhuis of op de spoedeisende hulp belanden dan mensen die met een placebo zijn behandeld.
Als mensen al eenmaal in het ziekenhuis beland zijn, of zuurstof toegediend moeten krijgen, heeft de medicijncocktail geen zin meer. Klinische testen hebben geen verbetering in hun gezondheid laten zien, en er zijn aanwijzingen dat hun toestand bij toediening zelfs kan verslechteren als ze beademd worden of zuurstof krijgen.
In november werd ook al een vergelijkbare medicijncombinatie versneld goedgekeurd door de FDA. Toen ging het om de synthetische antilichamen bamlanivimab en etesemivab van farmaceut Eli Lilly. Ook in dit geval gaat het om een behandeling die moet voorkomen dat patiënten in het ziekenhuis opgenomen moeten worden. Wanneer dat stadium toch bereikt wordt zijn deze middelen niet langer effectief. Inmiddels is de EMA met een ‘rolling review’ gestart naar de effectiviteit van deze medicijnen als behandeling voor COVID-19. Ook zal gekeken worden naar bamlanivimab als monotherapie.
Meer informatie
Lees het persbericht van de EMA over bamlanivimab en etesemivab.