Russisch coronavaccin voor zoogdieren is vooral goed nieuws voor bontfokkerij

mei 2021 Corona Willem Van Altena

Het coronavirus kan niet alleen mensen besmetten, maar kan ook overgedragen worden op –en dus door- dieren. Om die reden zijn nertsenfokkerijen vorig jaar geruimd in verschillende Europese landen. En er zijn ook gevallen geconstateerd van honden en katten die met het virus besmet zijn geraakt. Voor bezorgde dierenliefhebbers is er daarom goed nieuws: sinds deze week is er een Russisch vaccin op de markt dat speciaal bedoeld is voor dieren.

Het middel Carnivac-Cov beschermt zoogdieren als honden, katten, nertsen en vossen, waarvan bekend is dat ze het coronavirus kunnen krijgen. Inmiddels zijn de eerste 17.000 vaccindoses geleverd en zijn de eerste dieren al ingeënt. Begin maart verleende de Russische autoriteit op gebied van landbouwproducten haar goedkeuring aan het vaccin. Aanvraag voor goedkeuring bij de Europese warenautoriteit wordt momenteel voorbereid.

Besmettingen in Nederland

Kruisbesmetting tussen mensen en dieren is iets dat de Wereldgezondheidsorganisatie WHO grote zorgen baart. Toch komt het bij COVID-19 niet vaak voor. In Rusland, waar het vaccin ontwikkeld is, zijn pas twee besmette katten ontdekt. En in Nederland zijn vorig jaar drie katten en een hond ziek geworden, waarvan de hond overleed.

Einde aan nertsfokkerij

De ziekte kan echter ook overspringen op nertsen. Nadat er in ons land tientallen besmette nertsen werden ontdekt, en twee medewerkers van fokkerijen mogelijk besmet zijn geraakt door contact met nertsen, is in december 2020 besloten om de nertsfokkerijen te sluiten en alle dieren preventief te ruimen. Sinds 8 januari van dit jaar is het verboden om pelsdieren te fokken in ons land en is er effectief een eind gekomen aan commerciële pelsdierenfokkerij. Voor hen komt dit vaccin dus te laat.

Bontindustrie

Het is met name de zorg om de pelsdierenfokkerijen en niet zozeer de huisdieren waarom het vaccin is ontwikkeld. In Rusland is de bontindustrie een belangrijke bedrijfstak. Bij de kopers van de eerste vaccindoses bevinden zich dan ook vooral pelsfokkerijen in Rusland, Griekenland, Polen en Oostenrijk.

Het Russische vaccin is sinds oktober vorig jaar klinisch getest op katten, honden, poolvossen, nertsen en andere zoogdieren. Volgens de Russische landbouwautoriteit Rosselkhoznadzor laten de resultaten van die studies zien dat het vaccin goed verdragen wordt door de dieren en de gewenste immuniteit oproept, die minstens 6 maanden aanhoudt.