NTVH - 2024, nummer Special, zomer 2024
Drs. P. van Rijn
Sinds 2011 werken verpleegkundig specialisten en hematologen op de poli Hematologie van het Albert Schweitzer ziekenhuis nauw samen aan de medische zorg voor patiënten met hematologische aandoeningen, waaronder myeloproliferatieve neoplasieën. In dit artikel vertellen verpleegkundig specialist Sylvia Sprangers en internist-hematoloog Peter Westerweel over de betekenis van de verpleegkundig specialist binnen de hematologie en delen zij hun ervaringen over de onderlinge samenwerking.
Lees verderNTVH - 2024, nummer Special, zomer 2024
Drs. M. Teuwen , Drs. P. van Rijn
In een retrospectieve multicenterstudie is bij patiënten met primair lymfoom van het centrale zenuwstelsel het verband van dubbele eiwitexpressie met slechtere klinische uitkomsten na intensieve inductiechemotherapie nader onderzocht. Resultaten tonen aan dat deze expressie geassocieerd is met een kortere progressievrije overleving, wat van belang is voor risicostratificatie en behandelbeslissingen.
Lees verderNTVH - 2024, nummer Special, zomer 2024
Drs. P. van Rijn
Cutaan T-cellymfoom is een groep zeldzame aandoeningen van de huid, die na verloop van tijd bij een minderheid van de gevallen systemisch kan uitbreiden. Patiënten dienen zich aanvankelijk aan bij de dermatoloog en komen bij systemische uitbreiding van de aandoening tevens terecht bij de hematoloog. In dit artikel wordt kort ingegaan op de diagnostiek en systemische behandeling van cutane T-cellymfomen en delen prof. dr. Maarten Vermeer (dermatoloog, Leids Universitair Medisch Centrum) en drs. Pim Mutsaers (internist-hematoloog, Erasmus Medisch Centrum) hun visie over het belang van multidisciplinaire samenwerking bij deze patiënten.
Lees verderNTVH - 2024, nummer Special, zomer 2024
Drs. P. van Rijn
Dankzij vorderingen in de behandelmogelijkheden van immunomodulerende middelen, proteasoomremmers en monoklonale antilichamen is de overleving van patiënten met multipel myeloom in de afgelopen tien jaar aanzienlijk verbeterd.1–6 Multipel myeloom blijft vooralsnog ongeneeslijk en de meeste patiënten worden geconfronteerd met recidivering van de ziekte, waarbij patiënten uiteindelijk refractair worden voor deze reguliere behandelmodaliteiten.7–9 In dit artikel wordt ingegaan op de toepassing van het BCMA-gerichte bispecifieke antilichaam teclistamab bij patiënten met multipel myeloom die triple-refractair zijn en delen internist-hematologen dr. Inger Nijhof (St. Antonius Ziekenhuis, Nieuwegein), dr. Rimke Oostvogels (UMC Utrecht) en dr. Ruth Wester (Erasmus MC, Rotterdam) hun ervaringen en verwachtingen.
Lees verderNTVH - 2024, nummer Special, zomer 2024
Drs. P. van Rijn
In zijn onlangs gehouden lezing tijdens de 5e European Myeloma Network Meeting in Turijn, sprak prof. dr. Evangelos Terpos (National & Kapodistrian University of Athens, Griekenland) over gepersonaliseerde behandeling met selinexor van patiënten met multipel myeloom. In dit artikel wordt hiervan verslag gedaan.
Lees verderNTVH - 2023, nummer Hematologie Actueel, najaar 2023
Drs. P. van Rijn
Vanaf 1 november jl. wordt Tibsovo® (ivosidenib) als add-ongeneesmiddel in Nederland volledig vergoed voor de behandeling van nieuw gediagnosticeerde patiënten met een acute myeloïde leukemie (AML) met een IDH1 R132-mutatie, die niet in aanmerking komen voor standaard inductiechemotherapie. Het vergoedingsbesluit volgt na de op 4 mei jl. door het Europees Geneesmiddelbureau (EMA) toegekende registratie van ivosidenib als weesgeneesmiddel. Deze registratie is gebaseerd op de resultaten van de fase III-studie AGILE. In dit artikel wordt een beknopt overzicht gegeven van de klinisch-wetenschappelijke onderbouwing van ivosidenib en worden enkele praktische aanwijzingen gegeven bij de klinische toepassing ervan.
Lees verderNTVH - 2023, nummer Hematologie Actueel, najaar 2023
Drs. M. Huijsmans , Drs. P. van Rijn
De algehele overleving van patiënten met chronische lymfatische leukemie (CLL) is in de afgelopen jaren voortdurend verbeterd als gevolg van belangrijke vorderingen in de behandeling van de ziekte. Venetoclax is een krachtige en selectieve remmer van het BCL2-eiwit, een anti-aptoptotisch eiwit dat in CLL-cellen overmatig tot expressie komt en daarmee een belangrijke therapeutische target is. Het bijzondere van venetoclax is dat het een vaste behandelduur mogelijk maakt van 12 maanden in de eerstelijnssetting en 24 maanden in de recidief/refractaire setting. In beide situaties is venetoclax met vaste duur in verschillende combinaties nader onderzocht in twee langlopende klinische studies (CLL13 en MURANO). De resultaten daarvan werden dit jaar tijdens het EHA-congres gepresenteerd door respectievelijk dr. Othman Al-Sawaf (Universiteitsziekenhuis van Keulen, Duitsland) en prof. dr. Arnon Kater (Amsterdam UMC, locatie AMC).1,2 Uit beide studies kwam naar voren dat de onderzochte combinaties met venetoclax met een vaste behandelduur ook op lange termijn effectief zijn bij CLL.
Lees verderTo provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.