Articles

Immunisatie tegen glycoproteïne IV (CD36) met de vraag naar compatibele trombocytenconcentraten: drie casussen

NTVH - jaargang 21, nummer 8, december 2024

dr. L.E.M. Vriend , dr. R. Vicente-Steijn , dr. Y.W. van den Berg , dr. J. Akkermans , drs. C.M. Canté , dr. J. Slomp , dr. M.W. Tang , dr. O. Visser , dr. A. Gerrits , dr. E.J.T. Verweij , prof. dr. J.J. Zwaginga , prof. dr. M. de Haas , drs. L. Porcelijn

SAMENVATTING

Allo-antistoffen tegen glycoproteïne IV (GPIV) zijn zeldzaam, maar kunnen worden gevormd door GPIV-deficiënte personen na een zwangerschap of transfusie. Deze antistoffen kunnen leiden tot ernstige complicaties bij de neonaat/pasgeborene en bij transfusie-afhankelijke GPIV-deficiënte patiënten. Dit artikel beschrijft drie recente casussen waarbij GPIV-antistoffen werden gevonden en de behoefte ontstond voor GPIV-gematchte bloedproducten. Het brengt de uitdagingen aan het licht rondom de transfusieondersteuning van GPIV-deficiënte patiënten en daarmee de noodzaak voor een bestand met GPIV-deficiënte donoren in Nederland.

(NED TIJDSCHR HEMATOL 2024;21:391–6)

Lees verder

Uw diagnose?

NTVH - jaargang 21, nummer 6, september 2024

dr. L.E.M. Vriend , dr. X.U. Kahle , dr. N.A. ‘t Hart , dr. A. Gerrits

Elke medische behandeling begint met het stellen van de juiste diagnose. Deze diagnose ligt echter niet altijd meteen voor de hand. Zoals bij de volgende casus:

Een 74-jarige vrouw met progressieve anemie werd verwezen naar een internist-hematoloog. Ze had eerder hypothyreoïdie en werd behandeld met levothyroxine. Er was eerder een verdenking van MDS, maar ze had destijds geen beenmergpunctie gewild. Bij lichamelijk onderzoek bleek ze ondervoed. Bloedonderzoek toonde milde leukopenie, normale trombocyten en geen infectie, nierproblemen of hemolyse als oorzaak voor de anemie. Gezien de eerdere verdenking op MDS werd nu wel een beenmergpunctie uitgevoerd.

Wat is uw diagnose?

 

(NED TIJDSCHR HEMATOL 2024;21:288–9)

Lees verder

Viscerale leishmaniasis presenterend als hemofagocytaire lymfohistiocytose

NTVH - 2022, nummer 1, january 2022

drs. A.M. Jonkers , dr. O. Visser , dr. G.H.J. Wagenvoort , dr. A. Gerrits

SAMENVATTING

Dit artikel beschrijft een 79-jarige man die zich presenteerde met B-symptomen en sterk verdacht was voor een hematologische maligniteit. Een indolent non-Hodgkinlymfoom werd vastgesteld, met tekenen van hemofagocytaire lymfohistiocytose en een reactivering van Epstein-Barrvirus. Een maand later bleek viscerale leishmaniasis, opgelopen in Spanje, de oorzaak voor de B-symptomen te zijn. Viscerale leishmaniasis, veroorzaakt door de Leishmania-parasiet, komt niet alleen voor in de tropen, maar is ook endemisch rondom de Middellandse Zee. Omdat de symptomen overeenkomstig zijn met bijvoorbeeld hematologische maligniteiten en hemofagocytaire lymfohistiocytose is de diagnose moeilijk te stellen. Na behandeling van de viscerale leishmaniasis trad volledig herstel op.

(NED TIJDSCHR HEMATOL 2022;19:34-8)

Lees verder

Uw diagnose?

NTVH - 2015, nummer 3, april 2015

dr. A. Gerrits , drs. T.T. de Waal , dr. P.A. Kramer

(NED TIJDSCHR HEMATOL 2015;12:104-6)

Lees verder

Uw diagnose?

NTVH - 2014, nummer 2, march 2014

dr. A. Gerrits , dr. M. van Marwijk Kooy , dr. J.J.C.M. van de Leur , dr. P.A. Kramer

(NED TIJDSCHR HEMATOL 2014;11:81-2)

Lees verder

Uw diagnose?

NTVH - 2013, nummer 8, december 2013

dr. A. Gerrits , drs. J.L.L.M. Coenen , dr. P.A. Kramer

(NED TIJDSCHR HEMATOL 2013;10:325–6)

Lees verder

Uw diagnose?

NTVH - 2012, nummer 4, june 2012

dr. A. Gerrits , drs. R.J. Leguit , drs. L.C.J. te Boome

(NED TIJDSCHR HEMATOL 2012;9:168–9)

Lees verder