NTVH - jaargang 22, nummer 1, februari 2025
drs. S.J.M. van Hooijdonk , drs. L.S.J. van Vliet , drs. R.B. Fiets
Ibrutinib is een proteïnekinaseremmer die veelvuldig wordt toegepast bij de behandeling van hematologische maligniteiten. Behandeling wordt over het algemeen goed verdragen. Bekende veelvoorkomende bijwerkingen zijn atriumfibrilleren, diarree, bloedingen en infecties. Recentelijk zijn in meerdere ‘case reports’ ook oculaire bijwerkingen en met name uveïtis beschreven. Het is belangrijk om hier als voorschrijver van op de hoogte te zijn, aangezien dit op langere termijn tot blijvende visusproblemen kan leiden.
(NED TIJDSCHR HEMATOL 2025;22:29–31)
Lees verderNTVH - jaargang 22, nummer 1, februari 2025
drs. I.L. Luijkx , dr. A.J. van Gammeren , dr. M. van der Klift , dr. R.S. Boersma , drs. R.B. Fiets
Auto-immuun hemolytische anemie (AIHA) is een vorm van hemolyse die wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van autoantistoffen gericht tegen erytrocyten. Het ziektebeeld kent een scala aan onderliggende oorzaken, waaronder lymfoproliferatieve maligniteiten. Over het algemeen is AIHA een zeldzame entiteit, maar in het kader van chronische lymfatische leukemie (CLL) komt het met enige regelmaat voor. Dit lijkt dan ook vaak de voor de hand liggende oorzaak bij patiënten met CLL. Anemie kan echter ook voorkomen als bijwerking van venetoclax. Wij beschrijven een patiëntcasus om deze bijwerking onder de aandacht te brengen. Een uitgebreide analyse naar de etiologie van AIHA is van belang, evenals de vroegtijdige herkenning van venetoclax als veroorzaker.
(NED TIJDSCHR HEMATOL 2025;22:32–7)
Lees verderNTVH - jaargang 20, nummer 6, september 2023
drs. E.F.M. de Jong , dr. J.S. Biedermann , dr. A.J. van Gammeren , prof. dr. M.J. van den Bent , dr. P.A.W. te Boekhorst , dr. A.M. Aalbers , drs. R.B. Fiets
Chronische myeloïde leukemie (CML) komt vooral op relatief oudere leeftijd voor en kent over het algemeen een goede prognose. Patiënten met CML presenteren zich regelmatig met hyperleukocytose, maar leukostase is zeldzaam. De aanwezigheid van een groot percentage blasten maakt de kans op leukostase groter. In de huidige literatuur blijft de discussie bestaan of leukaferese in het geval van een kliniek van leukostase een gunstig prognostisch effect heeft. Wij beschrijven een uitzonderlijke casus van een jonge patiënte met CML die zich presenteerde met leukostase bij hyperleukocytose zonder dat er sprake was van een blastencrisis.
(NED TIJDSCHR HEMATOL 2023;20:285–91)
Lees verderNTVH - 2017, nummer 5, july 2017
drs. R.B. Fiets , dr. J.F.M. Pruijt , dr. J. Leuvenink
(NED TIJDSCHR HEMATOL 2017;14:249–50)
Lees verderNTVH - 2016, nummer 6, september 2016
drs. R.B. Fiets , prof. dr. J.H.J.M. van Krieken , prof. dr. P. Verweij , dr. B.M.A.M. Bär , dr. F. Voogd , dr. W.J.F.M. van der Velden
Diarree is een veelvoorkomende complicatie na een allogene hematopoëtische stamceltransplantatie en heeft als meest voorkomende oorzaken darminfecties en acute graft-versus-hostziekte (GvHD). Omdat de klinische beelden niet te onderscheiden zijn, is histopathologisch onderzoek van essentieel belang, met name ter uitsluiting van GvHD. In deze casus beschrijven we 2 patiënten bij wie GvHD van de darm de oorzaak van de diarree bleek, maar tegelijkertijd ook sprake was van een infectie met de darmparasiet cryptosporidium. Aangezien de behandeling van beide ziekten significant verschilt met tevens dilemma’s ten aanzien van het doseren van de immuunsuppressieve therapie, verlagen of verhogen, is kennis van en het onderscheid tussen beide ziektebeelden van wezenlijk belang. Bij gelijktijdig voorkomen adviseren we het behandelen van de GvHD met immuunsuppresiva te combineren met behandeling van cryptosporidium met paromomycine 3 dd 500 mg gedurende 1 week.
(NED TIJDSCHR HEMATOL 2016;13:237–43)
Lees verderTo provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.