Articles

CROVALIMAB LIJKT GOED ALTERNATIEF VOOR ECULIZUMAB BIJ PATIËNTEN MET PAROXYSMALE NACHTELIJKE HEMOGLOBINURIE

NTVH - 2024, nummer Hematologie Actueel, winter 2024

Dr. Robbert van der Voort

Uit primaire resultaten van de gerandomiseerde fase III-studie COMMODORE 1 blijkt dat behandeling met crovalimab veilig is bij patiënten met paroxysmale nachtelijke hemoglobinurie die eerder behandeld werden met eculizumab. Daarnaast liet een verkennende analyse zien dat de crovalimab vergeleken met eculizumab gerelateerd was aan een vergelijkbare hemolysecontrole en transfusievermijding. Patiënten gaven de voorkeur aan de subcutane behandeling met crovalimab boven de intraveneuze therapie met eculizumab.

Lees verder

PATIËNTEN MET GROOTCELLIG B-CELLYMFOOM EN RELATIEF VEEL LYMFOCYTEN REAGEREN BETER OP CAR-TCELTHERAPIE

NTVH - 2024, nummer Hematologie Actueel, winter 2024

Dr. Robbert van der Voort

Chimere antigeenreceptor (CAR)-T-celtherapie is succesvol bij een aantal hematologische maligniteiten, maar het is nog onduidelijk welke biologische mechanismen gerelateerd zijn aan een respons op deze therapie. Uit een recente publicatie in Blood blijkt nu dat de aanwezigheid van relatief veel B-cellen en een verhoogde verhouding van het lymfocytenaantal ten opzichte van het monocytenaantal een respons op axicabtagen ciloleucel voorspelden bij patiënten met recidief of refractair grootcellig B-cellymfoom.

Lees verder

GEEN BETERE UITKOMST MET BVR-INDUCTIETHERAPIE EN LRONDERHOUDSBEHANDELING BIJ MANTELCELLYMFOOM

NTVH - 2024, nummer Hematologie Actueel, winter 2024

Dr. Robbert van der Voort

Uit recentelijk gepubliceerde resultaten van de fase II-studie ECOG-ACRIN Cancer Research Group E1411 blijkt dat bij patiënten met nieuw gediagnosticeerd mantelcellymfoom de toevoeging van bortezomib aan inductiebehandeling met bendamustine en rituximab niet gerelateerd is aan een statistisch significant betere progressievrije overleving. Ook de toevoeging van lenalidomide aan onderhoudsbehandeling met rituximab is niet gerelateerd aan een significant betere progressievrije overleving.

Lees verder

GETRANSPLANTEERDE PATIËNTEN MET RECIDIEF MULTIPEL MYELOOM HEBBEN BAAT BIJ CONSOLIDATIE- EN ONDERHOUDSTHERAPIE MET IXAZOMIB

NTVH - 2024, nummer Hematologie Actueel, winter 2024

Dr. Robbert van der Voort

Uit recentelijk gepubliceerde resultaten van de gerandomiseerde fase III-studie ACCorD blijkt dat bij getransplanteerde patiënten met recidief multipel myeloom consolidatie- en onderhoudstherapie met ixazomib vergeleken met observatie resulteert in een statistisch significant betere progressievrije overleving. Wel is de incidentie van ernstige ongewenste voorvallen hoger met de consolidatie- en onderhoudstherapie dan met observatie.

Lees verder

TECLISTAMAB OOK WERKZAAM BIJ RECIDIEF OF REFRACTAIR MULTIPEL MYELOOM NA EERDERE ANTI-BCMA-THERAPIE

NTVH - 2024, nummer Hematologie Actueel, winter 2024

Dr. Robbert van der Voort

Teclistamab is geregistreerd als monotherapie bij patiënten met recidief of refractair multipel myeloom na eerdere ‘triple-class’-therapie. Onlangs bleek uit de resultaten van de MajesTEC-1-studie dat teclistamab niet alleen veilig en werkzaam was bij patiënten die in het verleden ‘triple-class’-therapie kregen, maar ook voor degenen die in het verleden zowel ‘triple-class’-therapie als BCMA-gerichte therapie hebben ondergaan.

Lees verder

CAR-T-CELTHERAPIEËN SUCCESVOL BIJ PATIËNTEN MET HEMATOLOGISCHE MALIGNITEITEN

NTVH - 2024, nummer Gentherapie special, oktober 2024

Dr. Robbert van der Voort

Chimere antigeenreceptor (CAR)-T-celtherapie is een cellulaire immuuntherapie waarmee de afgelopen jaren klinische successen zijn geboekt bij patiënten met hematologische maligniteiten, waaronder diffuus grootcellig B-cellymfoom (DLBCL) en folliculair lymfoom (FL).1 De vier in Europa geregistreerde CAR-T-celproducten hebben CAR’s die gericht zijn tegen het celmembraaneiwit CD19, waardoor de CAR-T-cellen (maligne) B-cellen herkennen en vernietigen.2-5

Lees verder

Het voorspellen van eiwitstructuren om complexen die leukemie aansturen te verbreken

NTVH - jaargang 1, nummer Hematologie van de Toekomst, najaar 2024

Dr. Robbert van der Voort

Overexpressie van de transcriptiefactor EVI1 is geassocieerd met een slechte prognose bij acute myeloïde leukemie (AML). Uit grotendeels Nederlands onderzoek blijkt nu dat de interactie van EVI1 met de transcriptie-onderdrukker CTBP2 een belangrijke rol speelt bij leukemische transformatie en proliferatie. Bovendien kunnen deze maligne processen geremd worden met een competitief peptide. Promovendus Dorien Pastoors (Erasmus MC, Rotterdam) vertelt over de ins en outs van dit baanbrekende onderzoek.

Lees verder