NTVH - jaargang 21, nummer 6, september 2024
drs. S. Hartjes , ing. E. Out
De kosten van de gezondheidszorg in Nederland nemen toe en er kan een schaarste gaan ontstaan bij zorgpersoneel. In het Integraal Zorg Akkoord zijn financiële randvoorwaarden afgesproken waardoor de kosten slechts beperkt mogen stijgen. Voor de patiënt is het van belang dat hij of zij toegang houdt tot de noodzakelijke zorg en nieuwe innovatieve behandelingen. Dit betekent dat moet worden onderzocht of de zorgprocessen kunnen worden geoptimaliseerd, waarbij financiële en personele middelen optimaal worden ingezet. De behandelkosten exclusief dure medicijnen zijn in 10 jaar tijd bijna verdubbeld, vooral door een stijging van het aantal behandelde patiënten door een hogere overleving. De kosten van toepassing van dure medicijnen zijn in vijf jaar tijd verdrievoudigd, waarbij meer dan de helft door slechts enkele middelen wordt veroorzaakt. Het uit patent lopen van middelen kan een groot dempend effect hebben op de kosten. Er zijn tal van veelbelovende ontwikkelingen geweest, en nog in ontwikkeling, in behandelingen die naast de overleving vooral de kwaliteit van leven van de patiënt positief beïnvloeden. De afweging van kosteneffectiviteit moet rekening houden met de totale behandelkosten gedurende het leven van de patiënt en de impact op zowel overleving als kwaliteit van leven. De verdere uitsplitsing van gegevens inzake behandelkosten en medicijnkosten kunnen hieraan een belangrijke bijdrage leveren.
(NED TIJDSCHR HEMATOL 2024;21:266–73)
Lees verderNTVH - jaargang 20, nummer 1, februari 2023
drs. S. Hartjes , T. de Vries
Stichting Hematon heeft in samenwerking met NFK in november 2021 een ‘Doneer Je Ervaring’-enquête gehouden over de vraag welke invloed bloed- of lymfeklierkanker heeft op het dagelijks leven. De enquête is door bijna 2.000 mensen ingevuld. Met name bij ziektebeelden met een hogere ziekte/behandellast heeft tussen 5 en 10% van de nog in leven zijnde patiënten deelgenomen. Bij de vraagstelling is onderscheid gemaakt naar het stadium van de behandeling. Voor de analyse is deze verdeeld in drie categorieën: voor, tijdens en na behandeling. Vermoeidheid wordt verreweg het meest aangegeven als klacht (bijna 80% van de deelnemers). Met name tijdens de behandeling heeft vermoeidheid nogal of heel erg invloed op het dagelijks leven. Bij dagelijkse bezigheden (zoals boodschappen doen), bewegen en werk geeft twee derde van de deelnemers aan daar heel erg of nogal hinder van te ondervinden tijdens behandeling. Voor en na behandeling ligt dit op zo’n 40%. Over de impact op de relatie is men veel positiever; 20% van de deelnemers geeft aan hier nogal of heel erg negatieve impact te ervaren. Dit artikel is een verkorte versie van het eindrapport dat in mei 2022 via de website van Hematon is gepubliceerd.
(NED TIJDSCHR HEMATOL 2023;20:10–5)
Lees verderTo provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.