Articles

MorphoMIL: op AIgebaseerde technologie analyseert 3D-celvormen en kan ontwikkeling kankermedicijnen versnellen

NTVH - jaargang 2, nummer Hematologie van de Toekomst, voorjaar 2025

Willem van Altena

Wetenschappers van The Institute of Cancer Research (ICR) in Londen (VK) hebben een geavanceerde AI-methode ontwikkeld die met 99,3% nauwkeurigheid kan voorspellen hoe kankercellen reageren op medicijnen, puur door hun driedimensionale vorm te analyseren. De technologie, MorphoMIL genaamd, onderzocht meer dan 95.000 melanoomcellen en ontdekte zelfs minimale verschillen tussen medicijnen met vergelijkbare werking. Het onderzoek, gepubliceerd in het vaktijdschrift Cell Systems, kan de ontwikkeling van nieuwe kankerbehandelingen mogelijk met jaren versnellen.

Lees verder

‘Zo gek, ik voelde mijn pijn even niet’

NTVH - jaargang 2, nummer Hematologie van de Toekomst, voorjaar 2025

Willem van Altena

Kinderen met sikkelcelziekte moeten soms meerdere keren per jaar worden opgenomen vanwege een pijnlijke crise. Daarbij zijn vaak hoge doseringen pijnmedicatie (onder andere met opiaten) nodig om de pijn draaglijk te maken. Deze pijnlijke crises hebben een grote invloed op het dagelijks leven en kunnen ook op lange termijn aanhoudende pijn, angst en psychologische problemen geven.

Lees verder

Nieuwe MS-MRD bloedtest detecteert terugkeer multipel myeloom jaar eerder

NTVH - jaargang 2, nummer Hematologie van de Toekomst, voorjaar 2025

Willem van Altena

Een nieuwe bloedtest kan de terugkeer van multipel myeloom tot een jaar eerder detecteren dan de huidige standaard bloedtest. De bloedtest, gebaseerd op massaspectrometrie, is niet alleen voor patiënten een stuk beter te verdragen, maar is ook nog eens 1.000 keer gevoeliger. De nieuwe test is ontwikkeld door onderzoekers van het Radboudumc en Erasmus MC en analyseert specifieke fragmenten van M-proteïne in het bloed. Zo kunnen zeer lage niveaus van de ziekte gedetecteerd worden. In een studie met 41 patiënten1 bleek de test gemiddeld een jaar eerder dan conventionele methoden ziekteprogressie aan te tonen. Wat de klinische implicaties hiervan zijn, wordt momenteel verder onderzocht.

Lees verder

‘Het is essentieel dat zorgprofessionals met innovatieve ideeën worden ondersteund’

NTVH - jaargang 2, nummer Hematologie van de Toekomst, voorjaar 2025

Willem van Altena

De integratie van technologie in de operatiekamer verloopt niet altijd soepel. Terwijl beeldvormingstechnieken zoals CT en MRI steeds geavanceerder worden, blijft de vertaling van deze gegevens naar de chirurgische praktijk een uitdaging. Technisch geneeskundige dr. Stefan Hummelink (Radboudumc, afdeling Plastische Chirurgie) ontwikkelde de Anatomy Projector: een innovatieve technologie die anatomische structuren zoals bloedvaten en oppervlakkige lymfeklieren direct op de patiënt projecteert, waardoor chirurgen ‘real-time’ visuele ondersteuning krijgen zonder hun blik van het operatiegebied af te wenden. “Chirurgen vertrouwen op beeldvorming, maar het constant wisselen tussen schermen en de patiënt is inefficiënt,” legt Hummelink uit. “De Anatomy Projector brengt de informatie direct naar de plek waar het nodig is.”

Lees verder

‘Er wordt veel over AI gepraat, maar er zijn nog niet veel doorbraken in de praktijk doorgedrongen’

NTVH - jaargang 2, nummer Hematologie van de Toekomst, voorjaar 2025

Willem van Altena

De loopbaan van prof. dr. Henk Marquering heeft zich altijd op het snijvlak van academie en industrie afgespeeld. Oorspronkelijk opgeleid als seismoloog bij de afdeling Geofysica van Universiteit Utrecht koos hij voor een carrière in de technische industrie. Na een aantal wisselingen tussen het bedrijfsleven en de universitaire wereld koos hij toch voor dat laatste, en stapte hij over naar het Amsterdam UMC, afdeling Radiologie en Nucleaire Geneeskunde en de afdeling Biomedische.

Lees verder

Medische drones trekken zich niets aan van files en opstoppingen

NTVH - jaargang 1, nummer Hematologie van de Toekomst, najaar 2024

Willem van Altena

De datum 15 juli 2015 zal niet bij iedereen meteen associaties oproepen, maar toch vond er op deze dag een medische mijlpaal plaats. Op die dag leverde een drone 4,5 kilo medische benodigdheden af bij een gezondheidskliniek in een afgelegen gebied in de Verenigde Staten. De Flirtey-drone, die was ontwikkeld in Australië, voltooide drie vluchten van drie minuten, van Lonesome Pine Airport in Virginia naar de kliniek op het terrein van de Wise County Fairgrounds, waarbij 24 pakketten met medische voorraden werden afgeleverd. En daarmee was het eerste medische dronetransport een feit.

Lees verder

‘Het gevoel om weer een beetje controle over de eigen gezondheid te hebben maakt al een verschil’

NTVH - jaargang 1, nummer Hematologie van de Toekomst, najaar 2024

Willem van Altena

Stephanie van Lunteren is verpleegkundig specialist (VS) op het gebied van oncologie en hematologie in het Zaans Medisch Centrum (ZMC). Inge Betjes is momenteel in opleiding tot VS in het ZMC, met hematologie als voornaamste interessegebied. De twee hebben in Zaandam een speciaal beweegprogramma opgezet voor patiënten met multipel myeloom (MM).

Lees verder