Tien jaar na de diagnose kanker blijkt uit een recente enquête onder 5710 (ex-)kankerpatiënten dat 29 procent van hen geen betaald werk meer heeft vanwege de impact van de ziekte. Deze schokkende bevindingen benadrukken niet alleen de fysieke gevolgen van kanker, maar ook de financiële en emotionele tol die het opeist. Dat is een van de conclusies die uit de enquête ‘Doneer je ervaring’ te trekken is.
De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) heeft in samenwerking met diverse organisaties de ervaringen van (ex-)kankerpatiënten onderzocht, met als doel de langetermijneffecten van kanker en de behandeling ervan beter te begrijpen. Ondanks de vooruitgang in behandelingen en overlevingskansen, onthult het onderzoek dat 85 procent van de respondenten klachten ervaart als gevolg van de ziekte of behandeling. Deze klachten variëren van lichamelijke ongemakken tot psychische uitdagingen.
Vermoeidheid, verminderde lichamelijke conditie, neuropathie en concentratieproblemen behoren tot de meest genoemde lichamelijke klachten. Opvallend is dat 58 procent van de deelnemers aangeeft nooit meer zorgeloos te zijn sinds de diagnose, en bijna de helft moeite heeft om het leven weer op te pakken na kanker. Noor van Willegen, belangenbehartiger Goed leven met kanker bij NFK, benadrukt de impact van de bevindingen: “Deze peiling bevestigt dat kanker een aanzienlijke invloed heeft op het leven van mensen, zelfs jaren na de diagnose. Het aantal mensen met klachten of problemen is werkelijk alarmerend hoog.”
Het dagelijkse leven van (ex-)kankerpatiënten wordt eveneens beïnvloed door de klachten en problemen veroorzaakt door kanker(behandelingen). De helft van de respondenten geeft aan moeite te hebben met huishoudelijke taken, en voor velen is het herstellen van sociale activiteiten een uitdaging. Werkende deelnemers melden ook dat ze in hun werk last hebben van de gevolgen van kanker of de behandelingen, waarbij concentratieproblemen (‘chemo brain’) vaak genoemd worden.
Hoewel de resultaten van het onderzoek grotendeels negatief zijn, zijn er ook positieve ervaringen gedeeld. Ongeveer 32 procent van de respondenten is trots op hoe ze zijn omgegaan met de ziekte. Twee derde van hen heeft andere dingen in het leven belangrijker leren waarderen, en een derde zegt meer te genieten van het leven na kanker.
Doneer Je Ervaring blijft een belangrijk initiatief om de ervaringen van (ex-)kankerpatiënten te verzamelen. Door middel van online vragenlijsten draagt het bij aan het verbeteren van de kwaliteit van leven en zorg voor mensen met kanker. De bevindingen worden gebruikt om de ondersteuning van de ruim 850.000 kankerpatiënten in Nederland te verbeteren.
Meer informatie
Voor meer informatie en om deel te nemen, bezoek www.doneerjeervaring.nl.