Bloedarmoede op het spoor dankzij app en mobieltje

september 2019 Zorg van de Toekomst Eline Feenstra

Rob Mannino, doctoraalstudent aan Georgia Tech, lijdt aan een erfelijke ziekte die chronische bloedarmoede veroorzaakt. Elke maand moet Mannino bloedtransfusies ondergaan om zijn hemoglobinegehalte op peil te houden. Toen hij een onderwerp voor zijn dissertatie zocht, was een onderzoek naar zijn eigen medische conditie een voor de hand liggende keuze.

Samen met een onderzoeksteam aan het Georgia Institute of Technology in Atlanta (Verenigde Staten) heeft hij een app ontwikkeld, die aan de hand van een foto van vingernagels kan vaststellen of er bloedarmoede in het spel is. Hierover verscheen een publicatie in het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift Nature in december 2018.

Bloedarmoede is gerelateerd aan bleekheid van onder andere de vingernagels. Een speciaal ontwikkeld algoritme is in staat om aan de hand van analyses van de verkleuringen van het nagelbed vast te stellen of iemand mogelijk lijdt aan bloedarmoede. Het door het Amerikaanse team ontwikkelde algoritme ‘leert’ van elke foto die in het systeem wordt ingevoerd. Door een analyse van de kleur van de nagels en het nagelbed kan het hemoglobinegehalte worden bepaald.

Om vast te stellen hoe nauwkeurig de app werkt bij het detecteren van bloedarmoede werden 237 patiënten met diverse vormen van bloedarmoede, en 100 gezonde vrijwilligers onderzocht. De deelnemers maakten foto’s van hun vingernagels, die vervolgens door de app werden geanalyseerd en vergeleken met de voorbeelden in de database. In 97% van de gevallen wist de app bloedarmoede te signaleren.

De ontwikkelaars van de app denken dat hun toepassing nog nauwkeuriger kan worden als er een enkele bloedtest wordt gedaan en het gemeten hemoglobinegehalte in de app wordt ingevoerd. Dan zou de app heel nuttig kunnen zijn om patiënten met chronische bloedarmoede regelmatig te monitoren. Ook zwangere vrouwen hebben een verhoogde kans op bloedarmoede, wat gevaarlijk kan zijn voor hun baby. De nieuwe app stelt ze in staat om zelf te controleren of ze bloedarmoede hebben.

De app is op het moment van het schrijven van dit bericht nog niet beschikbaar.

Bron
1. Nature Communications, december 2018.