Bloedbank Sanquin trekt aan de bel omdat er een tekort aan bloeddonors dreigt. In de afgelopen drie maanden zijn opvallend weinig donors naar de bloedbank afgereisd om bloed of plasma te doneren (-12% ten opzichte van 2021). In diezelfde periode meldden zich ook veel minder nieuwe donors aan in stedelijke gebieden (-14% minder dan verwacht). Tegelijkertijd steeg de vraag van ziekenhuizen naar bloedproducten maar liefst 11%. Hoofdoorzaken voor de afname in het aantal donors is de heersende griep- en coronagolf, maar ook lijkt er sprake te zijn van ‘coronamoeheid’ bij veel mensen. Reden voor Sanquin om een wervingscampagne voor nieuwe bloeddonors op te starten.
Corona beïnvloedt het aantal donaties van donors al zo’n twee jaar, in binnen- en buitenland. Voor Sanquin hield dat in dat de capaciteit verlaagd moest worden omdat donatiestoelen anderhalve meter uit elkaar moesten geplaatst, en omdat donors terughoudend waren om te komen, of werden uitgesteld voor donatie vanwege hun gezondheidsklachten. Dat is ook nu het geval: covidbesmettingen spelen nog steeds een substantiële rol, maar ook griep in de maanden maart en april zorgt ervoor dat meer donors niet kunnen geven.
Sanquin heeft 250 donors gevraagd waarom zij niet ingegaan zijn op een uitnodiging of waarom zij een afspraak afzegden. Futloosheid en vermoeidheid in een onzekere tijd werden als argumenten aangegeven. Volgens Sanquin zijn het de naweeën van een intense coronaperiode van de donorpopulatie.
Om een dreigend tekort aan bloed en plasma voor te zijn gaat Sanquin nu actief werven. De boodschap: “Als je als donor bent uitgenodigd, dan rekenen we op je. Kom geven of maak een afspraak. En nieuwe donor: meld u alstublieft aan!”. Bloedbank-directeur Daphne Thijssen: “We hebben alle ziekenhuizen kunnen bevoorraden. Maar we zijn wel alert: deze daling moéten we omkeren, omdat we weten voor hoeveel patiënten een bloed- of plasmaproduct levensreddend is. We vragen de donor nadrukkelijk om een afspraak te maken of gehoor te geven aan hun uitnodiging.”
Datzelfde geldt voor de plasma-inzameling van Sanquin tot dusver, maar liefst 15% minder dan verwacht. COVID-19 en griep zorgen er in grote mate voor dat de donorfrequentie lager is dan normaal en dat het aantal plasmadonors met een nieuwe afspraak ook minder is. Thijssen: “Dat merken patiënten op dit moment niet. Maar het betekent wel dat als Sanquin minder plasma-kilo’s inzamelt dit jaar, Nederland meer afhankelijk wordt van buitenlands plasma. Maar ook daar wordt minder plasma gedoneerd.” Daarnaast levert Sanquin, net zoals veel instanties in andere Europese landen, plasma aan Oekraïne.
De Bloedbank zorgt er gedurende het jaar voor dat er voldoende bloed per bloedgroep is om patiënten te helpen. Omdat bloed maar kort houdbaar is, kan er geen grote voorraad worden opgebouwd. Sanquin stemt de bloedvoorraad daarom zo precies mogelijk af op de vraag van ziekenhuizen naar bloed van verschillende bloedgroepen. “We snappen heel goed dat mensen moe zijn van een heel zware periode. Dat is heel goed uit te leggen. Maar de urgentie van voldoende bloed en plasma wordt er niets minder om. Patiënten hebben elke dag bloed- en plasmaproducten nodig. Daarom kunnen we niet zonder de donatie van donors”, aldus Daphne Thijssen-Timmer.
Aanmelden
Klik op deze link om je aan te melden als bloeddonor bij Sanquin