Onder de naam RECOVERY (wat staat voor The Randomised Evaluation of COVid-19 thERapY) wordt onder leiding van wetenschapper uit Oxford in het Verenigd Koninkrijk onderzoek gedaan naar de mogelijke effectiviteit van bestaande geneesmiddelen op patiënten met COVID-19. Eerder deze maand is een bekend medicijn toegevoegd aan de lijst van middelen die nader bekeken worden: aspirine. Met ruim 16,000 geïncludeerde patiënten en 176 Britse ziekenhuizen die deelnemen is de RECOVERY-studie de grootste klinische studie in zijn soort.
Het ontstaan van bloedstolsels is een veel optredend gevolg van een COVID-infectie. En aangezien aspirine vaak wordt ingezet als bloedverdunner zou het mogelijk ook het risico op gevaarlijke bloedstolsels in COVID-19 patiënten kunnen verminderen. Mede-hoofdonderzoeker van de RECOVERY studie, professor Peter Horby, denkt dat het zinvol is om aspirine aan de studie toe te voegen, omdat het mogelijk effectief is, en daarnaast veilig, goedkoop en overal verkrijgbaar is. “Wij zijn op zoek naar medicijnen tegen COVID-19 die meteen door iedereen, waar ook ter wereld gebruikt kunnen worden. Of aspirine zo’n medicijn is weten we nog niet, maar dat hopen we vast te kunnen stellen.”
In de studie zullen minstens 2.000 COVID-ziekenhuispatiënten 28 dagen lang gerandomiseerd 150 milligram aspirine per dag toegediend krijgen naast de gebruikelijke zorg. Een controlegroep van eveneens minstens 2.000 patiënten krijgt alleen standaardzorg. Patiënten die overgevoelig zijn voor aspirine, of die onlangs een bloedingsincident hebben gehad, of die al met bloedverdunner behandeld worden zullen niet in de studie geïncludeerd worden. Er zal worden gekeken naar het effect van aspirine op mortaliteit, maar ook op de lengte van ziekenhuisopname, en zuurstofbehoefte. Het zal waarschijnlijk wel enkele maanden duren voordat er een duidelijk beeld ontstaat van het mogelijke nut van aspirinetoediening bij COVID-19 patiënten.
Volgens professor Martin Landray, mede-studieleider van de RECOVERY studie, wordt aspirine al bij allerlei ziektebeelden ingezet als bloedverdunner. “Zoals bij hartaanvallen, beroertes en zwangerschapsvergiftiging. Door een gerandomiseerde studie uit te voeren kunnen we wellicht ook vaststellen of het zinvol is om COVID-patiënten aspirine te geven, en of de voordelen van die behandeling zwaarder wegen dan de nadelen, zoals het risico op bloedingen.”
Andere geneesmiddelen, waarvan binnen de RECOVERY-studie het effect op COVID-19 wordt bestudeerd zijn onder meer: azithromycine (een antibioticum), tocilizumab (een ontstekingsremmer), convalescent plasma, laaggedoseerd dexamethasone en REGN-COV2 (een nieuwe antilichaam combinatietherapie)
Meer informatie