Controle van bloedstolling kan straks wellicht gewoon met de smartphone

maart 2022 Zorg van de Toekomst Willem Van Altena

Onderzoekers van de universiteit van Washington (V.S.) hebben een manier ontdekt waarmee mensen met hun smartphone vanuit hun eigen thuis een stollingstest kunnen afnemen. Het enige dat de gebruiker hoeft te doen is een druppel bloed in een plastic apparaatje doen en er vervolgens de camera van de smartphone naar laten kijken. Door de telefoon te laten vibreren gaat het bloed ook trillen, en de camera kan dan zien wanneer het bloed stolt. De vinding zou goed van pas kunnen komen bij mensen die antistollingsmiddelen innemen.

Warfarin

Antistollingsmiddelen, zoals warfarin, voorkomen dat patiënten gevaarlijke bloedproppen in de bloedbaan krijgen. Maar als de stolling te veel wordt afgeremd ontstaat het risico op oncontroleerbare bloedingen. Bloed van patiënten die gedurende lange tijd met warfarin behandeld worden moet regelmatig getest worden om vast te stellen of het bloed nog wel het gewenste stollingsvermogen heeft. Vaak betekent zo’n bloedtest dat de patiënt ervoor naar het ziekenhuis moet komen. Daarnaast is dure apparatuur nodig om de test te analyseren.

De Amerikaanse vinding is niet meer dan een klein kunststof cupje dat aan de smartphone bevestigd wordt. In het cupje bevindt zich een koperdeeltje waarop de camera kan focussen, en een substantie die ervoor zorgt dat het bloed stolt. Een druppel bloed gaat in het cupje, de bijbehorende app laat de telefoon vibreren en de camera volgt hoe het koperdeeltje beweegt. Naarmate het bloed stolt beweegt het koperdeeltje steeds minder.

Reageerbuisje

Eerste testen met het apparaatje laten zien dat de smartphone-methode ongeveer dezelfde resultaten laat zien als de standaard bloedstolseltesten. Een van de onderzoekers, Shyam Gollakota, legt uit hoe ze op het idee gekomen zijn. “Vroeger liet een dokter bloed in een reageerbuisje heen en weer stromen door het met de hand te bewegen, en te meten hoe lang het duurde voordat het bloed begon te stollen. Een tijdrovende methode die bovendien vrij veel bloed vereist, en om die reden niet erg geschikt als thuistoepassing. Wij hebben als het ware de hand van de arts ingewisseld voor de vibreerstand van de smartphone en onze lerende algoritmes zijn in staat om bloedstolsels te herkennen, met niet meer dan een enkele druppel bloed.”

Meer informatie

Bekijk een video waarin het smartphone-apparaatje wordt gedemonstreerd.

Referentie

Chan J, Michaelsen K, Estergreen JK, Sabath DE, Gollakota S. Micro-mechanical blood clot testing using smartphones. Nat Commun. 2022 Feb 11;13(1):831. doi: 10.1038/s41467-022-28499-y. PMID: 35149711.