Nu de hele wereld in de greep is van het coronavirus wordt ook steeds duidelijker dat COVID-19 lang niet alleen een bedreiging vormt voor ouderen. Weliswaar behoren zij, naast mensen met longziektes tot de hoogste risicogroep, maar zij zijn niet de enigen. En hoewel de kans op besmetting voor jong en oud hetzelfde is (behalve dan de mensen die de ziekte al gehad hebben), is de kans op een ernstig, mogelijk dodelijk ziekteverloop dat niet. Wij hebben voor u een overzicht gemaakt van aandoeningen of condities die een hoger risico op een gevaarlijk ziekteverloop met zich meedragen, en waarom.
Leeftijd blijft de voornaamste factor als het erom gaat te bepalen wie het meeste gevaar loopt door het coronavirus. Maar niet alleen mensen van 80 jaar en ouder lopen het risico op een levensbedreigende besmetting. Al vanaf 50 jaar neemt het risico op een gevaarlijk ziekteverloop sterk toe. Daar spelen dingen als algehele conditie en leefstijl, zoals overgewicht en roken, wel een rol bij. Volgens dr. Susan Bleasdale van de Infectious Diseases Society of America heeft een fitte 70-jarige echter altijd nog een hoger risico op een ernstig ziekteverloop dan een 45-jarige.
COVID-19 is een ziekte vooral de luchtwegen aantast, wat al op te maken valt uit de officiële naam die de Wereldgezondheidsorganisatie WHO het virus geeft: SARS-CoV-2. Waarbij SARS staat voor: severe acute respiratory syndrome, ofwel ernstig acuut ademhalingssyndroom. Mensen die dus al te kampen hebben met longproblemen lopen een extra risico op complicaties bij een coronabesmetting.
Volgens dokter Bleasdale is roken zeker een risicofactor. “Iedereen die rookt heeft in zekere mate een longaandoening”, zegt zij. “Roken heeft een negatief effect op de cilia, kleine trilhaartjes in de longen die de luchtwegen beschermen, en dat vermindert hun vermogen om virussen en bacteriën tegen te houden.”
Ook mensen met cardiovasculaire aandoeningen, en mensen met een cerebrovasculaire geschiedenis lopen meer risico op een ernstig ziekteverloop bij COVID-19 dan gezonde mensen. Voor hen geldt dat ze extra voorzichtig moeten zijn en moeten proberen te voorkomen dat ze ziek worden.
Mensen met alle vormen van suikerziekte, en zelfs mensen die nog in de voorfase van diabetes zitten moeten het risico op een besmetting met COVID-19 zo laag mogelijk houden. Volgens dokter Bleasdale komt dat omdat diabetes het immuunsysteem verzwakt. “Schommelingen in de bloedsuikerspiegel hebben een negatief effect op cellen die infecties moeten afweren”, legt ze uit.
Mensen die te maken hebben met verminderde immuniteit, bijvoorbeeld vanwege een antikankerbehandeling, lopen een hoger risico op een ernstig ziekteverloop bij een COVID-19 infectie. Hetzelfde geldt voor mensen die een orgaan- of stamceltransplantatie hebben ondergaan en bij wie medicijnen het afweersysteem expres verlagen om afstotingsgevaar te voorkomen. Ook zij moeten extra oppassen.
De adviezen om jezelf en je omgeving voor een mogelijke besmetting te behoeden zijn welbekend. Het RIVM houdt dagelijks bij wat de aanbevolen maatregelen zijn. Blijf zo veel mogelijk binnen, vermijd contact met andere mensen en hou minstens anderhalve meter afstand, was de handen vaak, raak het gezicht niet aan, nies in de elleboog, gebruik papieren zakdoekjes en desinfecteer regelmatig dingen die vaak aangeraakt worden, zoals deurknoppen, lichtknopjes en telefoons.
Een laatste tip tot slot: desinfecterende handgel is moeilijk verkrijgbaar, maar een tip is om dan papieren zakdoekjes of keukenrol met wat zeep en water te bevochtigen, en die dan mee te nemen in een afsluitbare plastic zak. Goed handen wassen blijft overigens effectiever dan handgel.
Lees HIER het oorspronkelijke artikel
Volg alle mededelingen van het RIVM HIER
Het RIVM geeft ook ADVIEZEN aan zorgprofessionals aangaande hoogrisicogroepen.