In de internationale klinische richtlijnen is steeds meer aandacht voor het gebruik van directwerkende antistollingsmiddelen (‘direct oral anticoagulants’, DOAC) als alternatief voor monotherapie met laagmoleculaire heparine (‘low-molecular-weight heparins’, LMWH) tijdens de initiële en langetermijnbehandeling van kanker-geassocieerde trombose In de huidige studie werd een meta-analyse uitgevoerd van gerandomiseerde klinische studies waarin DOAC vergeleken werd met LMWH voor de behandeling van kanker-geassocieerde trombose.
In totaal werden zes studies, waaraan gezamenlijk 3.690 patiënten deelnamen, geïncludeerd in de meta-analyse. DOAC bleek ten opzichte van LMWH het risico op een recidief van kanker-geassocieerde trombose te verlagen (relatief risico [95%-BI]: 0,67 [0,52-0,85]). Het risico op een ernstige bloeding nam echter toe bij het gebruik van DOAC in plaats van LMWH, weliswaar op niet statistisch significante wijze, (RR [95%-BI]: 1,17 [0,82-1,67]). Daarnaast was het risico op een klinisch relevante niet-ernstige bloeding statistisch significant hoger (RR [95%-BI]: 1,66 [1,31-2,09]) met DOAC. Er werd geen verschil gezien tussen de twee studiegroepen wat betreft de mortaliteit door alle oorzaken.
De resultaten van deze meta-analyse ondersteunen het gebruik van DOAC als alternatieve behandeling voor LMWH bij kanker-geassocieerde trombose. Wel is er een hoger bloedingsrisico met DOAC waar op geanticipeerd moet worden bij de inzet van de therapie.
Referentie