Toediening van medicatie, zoals bijvoorbeeld chemotherapie, gebeurt vaak intraveneus, via een infuus. In Nederland worden er jaarlijks meer dan 2 miljoen behandelingen op deze manier uitgevoerd. Vaak krijgen de patiënten die zo behandeld worden een infuuspomp aan een verrijdbare paal in gebruik. Een nogal onhandig ding, dat patiënten belemmert in hun mobiliteit. En dat terwijl lichaamsbeweging juist een onmisbare sleutel is in het herstelproces.
Reden voor start-up Ivy Medical, onderdeel van het innovatielab van Radboudumc in Nijmegen, om een draagbaar systeem te ontwikkelen, waarbij de bekende paal op wieltjes met infuuspomp en infuuszak plaats maakt voor een compacte schoudertas. Bij het Radboudumc was men zo gecharmeerd van die innovatie dat Ivy Medical werd uitgenodigd om hun concept verder uit te werken in de praktijk. Onlangs hebben de twee partijen een samenwerkingsovereenkomst getekend.
De Ivy One, zoals het draagbare infuuspompsysteem heet, is meer dan alleen een compacte draagbare versie van een gewone pomp. Een gewone infuuspomp is ongeschikt om mee te bewegen en is daarnaast ook kwetsbaar. De ontwerpers van Ivy Medical moesten een systeem ontwikkelen dat niet alleen draagbaar was, maar ook stevig en nauwkeurig onder allerlei omstandigheden.
Met de Ivy One krijgen patiënten krijgen het infuus toegediend vanuit een tasje, dat zowel op de heup, de buik als de rug is te dragen. Patiënten zijn vrij om te gaan en te staan waar ze willen en kunnen hun infuus zelfs dragen terwijl ze oefeningen doen met een fysiotherapeut. Het apparaat is lichtgewicht (nog geen 500 gram), compact en eenvoudig te bedienen. Daarnaast is het zo ontworpen dat het compatibel is met de meest gangbare infuuszakken tot 500 ml.
Verwacht wordt dat de Ivy One niet alleen het leven van de patiënten zal veraangenamen, maar ook voor tijdsbesparing bij het verplegend personeel zal zorgen. Volgens Melcher Frankema, de CEO van Ivy Medical, is een verpleegkundige elke dag meer dan 2 uur kwijt aan infuusbehandelingen. “De Ivy One maakt infuustherapie planbaar en genereert minder alarmen, wat veertig minuten per dag teruggeeft aan de verpleegkundige en zo de hoge werkdruk verlaagt,” stelt hij. Daarnaast zorgt het draagbare infuus ook voor lagere kosten en een reductie in plastic afval.
Dit jaar zal in het teken staan van verdere ontwikkeling van de Ivy One en van het opdoen van ervaringen in de klinische praktijk. Als dat leidt tot een gunstige klinische evaluatie, dan is het de bedoeling om het draagbare infuus in 2022 op de markt te brengen.
Meer informatie