CELTHERAPIE

CAR-T-CELTHERAPIEËN SUCCESVOL BIJ PATIËNTEN MET HEMATOLOGISCHE MALIGNITEITEN

NTVH - 2024, nummer Gentherapie special, oktober 2024

Dr. Robbert van der Voort

Chimere antigeenreceptor (CAR)-T-celtherapie is een cellulaire immuuntherapie waarmee de afgelopen jaren klinische successen zijn geboekt bij patiënten met hematologische maligniteiten, waaronder diffuus grootcellig B-cellymfoom (DLBCL) en folliculair lymfoom (FL).1 De vier in Europa geregistreerde CAR-T-celproducten hebben CAR’s die gericht zijn tegen het celmembraaneiwit CD19, waardoor de CAR-T-cellen (maligne) B-cellen herkennen en vernietigen.2-5

Lees verder

WU-CART-007: CD7-GERICHTE CAR-T-CELTHERAPIE BIJ GERECIDIVEERDE OF REFRACTAIRE T-ALL EN T-LBL

NTVH - 2024, nummer Gentherapie special, oktober 2024

Dr. Niels Elbert

Acute lymfatische T-celleukemie (T-ALL) en lymfoblastair T-cellymfoom (T-LBL) zijn agressieve hematologische kankers met een hoog recidief- en sterftecijfer bij zowel kinderen als volwassenen. De behandelopties voor patiënten met gerecidiveerde of refractaire T-ALL of T-LBL zijn zeer beperkt. Mogelijk hebben zij baat bij CD7-gerichte CAR-T-celtherapie, aangezien het T-celantigeen CD7 bij meer dan 95% van de patiënten met T-ALL of T-LBL tot expressie wordt gebracht door lymfatische cellen.

Lees verder

TIL-THERAPIE GOEDGEKEURD DOOR DE FDA: ZO ZIET HET BEHANDELTRAJECT ERUIT

NTVH - 2024, nummer Gentherapie special, oktober 2024

Drs. Diede Smeets

De FDA heeft afgelopen februari na een versneld proces het geneesmiddel lifileucel goedgekeurd voor de behandeling van patiënten met melanoom.1 Lifileucel is de eerste celtherapie die door de FDA is goedgekeurd voor de behandeling van patiënten met een solide tumor en bestaat uit tumorinfiltrerende lymfocyten (TIL’s).2 Net als bij CAR-T-celtherapie wordt bij een behandeling met lifileucel gebruik gemaakt van de eigen T-cellen van de patiënt. Het voornaamste verschil tussen CAR-T-celtherapie en TIL-therapie is dat bij CAR-T-celtherapie de T-cellen worden verzameld uit het bloed van de patiënt, terwijl ze bij TIL-therapie afkomstig zijn uit de tumor. De producent van lifileucel, Iovance Biotherapeutics, heeft ondertussen ook marktautorisatie aangevraagd bij het EMA.

Lees verder