NTVH - jaargang 2, nummer Hematologie van de Toekomst, voorjaar 2025
Willem van Altena
De loopbaan van prof. dr. Henk Marquering heeft zich altijd op het snijvlak van academie en industrie afgespeeld. Oorspronkelijk opgeleid als seismoloog bij de afdeling Geofysica van Universiteit Utrecht koos hij voor een carrière in de technische industrie. Na een aantal wisselingen tussen het bedrijfsleven en de universitaire wereld koos hij toch voor dat laatste, en stapte hij over naar het Amsterdam UMC, afdeling Radiologie en Nucleaire Geneeskunde en de afdeling Biomedische.
Lees verderNTVH - jaargang 2, nummer Hematologie van de Toekomst, voorjaar 2025
Dr. Anniek Zaalberg
‘Artificial intelligence’ (AI) wordt steeds vaker ingezet om diagnostische processen te verbeteren, behandelopties te personaliseren en de efficiëntie in klinisch onderzoek te vergroten. Van het analyseren van bloedmonsters tot het voorspellen van behandelresultaten, AI biedt nieuwe mogelijkheden voor nauwkeurige en tijdige interventies. Daarnaast helpt AI bij het efficiënt verwerken van de enorme hoeveelheden data die gepaard gaan met hematologische aandoeningen, wat leidt tot sneller en beter geïnformeerde besluitvorming. Tijdens ASH 2024 werden de succesvolle en veelbelovende innovaties van AI in de hematologie besproken. Lees hier een greep uit de hoogtepunten.
Lees verderNTVH - jaargang 2, nummer Hematologie van de Toekomst, voorjaar 2025
Drs. Sanaa Benmoussa
Innovatieve technologieën transformeren de medische diagnostiek, waarbij kunstmatige intelligentie (‘artificial intelligence’, AI) een steeds belangrijkere rol speelt. Tijdens de European Association for Haemophilia and Allied Disorders, EAHAD 2025 werd een systeem geïntroduceerd dat patiënten met hemofilie helpt bij het zelf verwerven van echografiebeelden.1 Met behulp van AI worden deze beelden geanalyseerd en geclassificeerd, waardoor artsen sneller en efficiënter kunnen handelen. Dit onderzoek belooft niet alleen een verbetering van de patiëntenzorg, maar markeert ook een belangrijke stap in de integratie van AI in de geneeskunde.
Lees verderNTVH - jaargang 2, nummer Hematologie van de Toekomst, voorjaar 2025
Drs. Pien Maarschalkerweerd
Leefstijlinterventies kunnen de gezondheid verbeteren en het risico op complicaties verlagen na chemotherapie en stamceltransplantaties. Fysieke activiteit en gezonde voeding dragen bij aan de kwaliteit van leven. Petra Fieten, verpleegkundig consulent hematologie, ontdekte haar passie voor leefstijl en gezondheid en volgde een opleiding tot leefstijlcoach. Ze besloot deze kennis direct toe te passen in haar werk, wat haar inspireerde om de leefstijlpoli op te richten. Haar enthousiasme voor gezondheid en haar overtuiging dat een gezonde leefstijl de kwaliteit van leven positief beïnvloedt, vormen de drijvende kracht achter dit initiatief.
Lees verderNTVH - jaargang 2, nummer Hematologie van de Toekomst, voorjaar 2025
Willem van Altena
De integratie van technologie in de operatiekamer verloopt niet altijd soepel. Terwijl beeldvormingstechnieken zoals CT en MRI steeds geavanceerder worden, blijft de vertaling van deze gegevens naar de chirurgische praktijk een uitdaging. Technisch geneeskundige dr. Stefan Hummelink (Radboudumc, afdeling Plastische Chirurgie) ontwikkelde de Anatomy Projector: een innovatieve technologie die anatomische structuren zoals bloedvaten en oppervlakkige lymfeklieren direct op de patiënt projecteert, waardoor chirurgen ‘real-time’ visuele ondersteuning krijgen zonder hun blik van het operatiegebied af te wenden. “Chirurgen vertrouwen op beeldvorming, maar het constant wisselen tussen schermen en de patiënt is inefficiënt,” legt Hummelink uit. “De Anatomy Projector brengt de informatie direct naar de plek waar het nodig is.”
Lees verderNTVH - jaargang 2, nummer Hematologie van de Toekomst, voorjaar 2025
Willem van Altena
Een nieuwe bloedtest kan de terugkeer van multipel myeloom tot een jaar eerder detecteren dan de huidige standaard bloedtest. De bloedtest, gebaseerd op massaspectrometrie, is niet alleen voor patiënten een stuk beter te verdragen, maar is ook nog eens 1.000 keer gevoeliger. De nieuwe test is ontwikkeld door onderzoekers van het Radboudumc en Erasmus MC en analyseert specifieke fragmenten van M-proteïne in het bloed. Zo kunnen zeer lage niveaus van de ziekte gedetecteerd worden. In een studie met 41 patiënten1 bleek de test gemiddeld een jaar eerder dan conventionele methoden ziekteprogressie aan te tonen. Wat de klinische implicaties hiervan zijn, wordt momenteel verder onderzocht.
Lees verderNTVH - jaargang 2, nummer Hematologie van de Toekomst, voorjaar 2025
Willem van Altena
Kinderen met sikkelcelziekte moeten soms meerdere keren per jaar worden opgenomen vanwege een pijnlijke crise. Daarbij zijn vaak hoge doseringen pijnmedicatie (onder andere met opiaten) nodig om de pijn draaglijk te maken. Deze pijnlijke crises hebben een grote invloed op het dagelijks leven en kunnen ook op lange termijn aanhoudende pijn, angst en psychologische problemen geven.
Lees verder