FDA keurt nieuwe immuuntherapie goed voor behandeling van recidiverend cutaan T-cellymfoom

augustus 2024 Farmanieuws Willem Van Altena

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft de immuuntherapie denileukin diftitox-cxdl goedgekeurd als behandeling voor recidiverend of refractair cutaan T-cellymfoom (r/r CTCL) na ten minste één eerdere systemische therapie. Het gaat om een goedkeuring in tweede instantie, nadat een eerdere poging om goedkeuring te verkrijgen in juli 2023 strandde. De FDA had destijds aanvullende producttests en strengere productiecontroles geëist, hoewel er geen zorgen waren geuit over de veiligheid of effectiviteit van het medicijn. Denileukin diftitox-cxdl wordt op de markt gebracht door Citius Pharmaceuticals onder de naam Lymphir.

Gezuiverde formulering

Denileukin diftitox-cxdl is een gezuiverde herformulering van denileukin diftitox, een eerder door de FDA goedgekeurde kankerimmunotherapie voor de behandeling van persisterend of recidiverend cutaan T-cellymfoom (CTCL), een zeldzame vorm van non-Hodgkin-lymfoom. Verbeteringen aan de oorspronkelijke formulering hebben geleid tot een therapie die dezelfde aminozuursequentie behoudt, maar een hogere zuiverheid en bioactiviteit vertoont.

De goedkeuring is gebaseerd op de resultaten van studie 302, een belangrijke fase III-studie. De studie toonde aan dat 36,2% van de patiënten met r/r CTCL in stadium I-III, die eerder al systemische therapie hadden ontvangen, een algemene respons bereikte. Binnen deze groep behaalde 8,7% van de patiënten zelfs een complete respons. De mediane tijd tot respons was 1,4 maanden, waarbij ongeveer 70% van de responders verbetering zag na één of twee behandelingscycli.

Verder werd bij 84,4% van de patiënten een afname van de huidtumorlast waargenomen, en bij 12,5% werd een volledige zuivering van de huidziekte gerapporteerd. Ongeveer een derde van de patiënten ervoer een klinisch significante verbetering van jeuk, een veelvoorkomend en lastig symptoom van CTCL.

Bijwerkingen en risico’s

Hoewel denileukin diftitox-cxdl hoopvolle resultaten biedt, is de behandeling niet zonder risico’s. Het medicijn draagt een zogenaamde ‘boxed warning’ vanwege het risico op capillair leksyndroom, een potentieel levensbedreigende aandoening. De meest voorkomende bijwerkingen die tijdens de klinische studie werden waargenomen, waren verhoogde transaminasewaarden, misselijkheid, oedeem, verlaagd hemoglobinegehalte, vermoeidheid en musculoskeletale pijn.

Citius Pharmaceuticals bereidt zich voor op de lancering van denileukin diftitox-cxdl binnen de komende vijf maanden. Het bedrijf heeft aangekondigd samen te zullen werken met zorgverleners om een tijdige toegang tot de therapie te waarborgen. Deze goedkeuring komt nadat het middel al in 2021 werd goedgekeurd in Japan voor de behandeling van CTCL en perifeer T-cellymfoom.

Bron

Website Citius Pharmaceuticals