Fight Cancer Summer Challenge: steun kankeronderzoek met gesponsorde kilometers

juli 2021 In Actie Willem Van Altena

Fit de zomervakantie door, en tegelijk iets doen voor een goed doel? Dat kan met de Fight Cancer Summer Challenge, een actie die mensen uitdaagt om zo veel mogelijk gesponsorde kilometers te maken om daarmee kankeronderzoek te steunen.

De challenge is opgezet omdat ook dit jaar veel fondsenwervende evenementen niet door kunnen gaan door de gevolgen van corona. Zo is er dit jaar geen Ride for the Roses en ook geen Alpe d’Huzes.

Deelnemers mogen tot en met 31 augustus zelf bepalen hoeveel kilometers ze denken te gaan maken, en op welke manier. Dat kan fietsend, lopend, zwemmend, surfend… desnoods op een skippybal. Alles om maar zo veel mogelijk sponsoren te vinden.

Tegenprestatie

Via de website kunnen de deelnemers hun smartwatch of Fitbit aan hun eigen actiepagina koppelen zodat iedereen kan zien of ze het beoogde kilometerdoel wel halen. Dat is niet onbelangrijk: elke kilometer die ze tekort komen betekent een tegenprestatie, zoals bijvoorbeeld uit eigen zak een euro doneren aan Fight Cancer.

Zes onderzoeksprojecten

De fondsen die deelnemers werven gaan via KWF Kankerbestrijding naar een aantal geselecteerde kankeronderzoeken. Dit jaar zijn er zes projecten uitgekozen.

  • Kankercellen verkleden als virus

Prof. Dr. Wijnand Helfrich doet aan het UMCG in Groningen onderzoek naar een nieuwe innovatieve manier van immunotherapie, door kankercellen te verkleden als virus. In het laboratorium wordt getest voor welke vormen van kanker deze innovatieve aanpak kansrijk is.

  • Kunstmatige intelligentie voor vroege opsporing van borstkanker

Dr. Ioannis Sechopoulos, Radboud UMC Nijmegen wil kunstmatige intelligentie (denk aan computers en zelflerende algoritmen) gebruiken die radiologen helpt om mammogrammen beter te lezen en interpreteren. Dat moet leiden tot betere opsporing van borstkanker, minder vals-positieve uitslagen en besparingen op kosten voor de gezondheidszorg.

  • Protonentherapie: welke patiënt heeft er het meeste baat bij?

Dit is een onderzoek door prof. André Dekker (Clinical Data Science bij MAASTRO Clinic, UIMC & Universiteit van Maastricht). Radiotherapeuten maken gebruik van wiskundige modellen om te bepalen welke patiënt baat heeft bij welke vorm van bestraling. Prof. André Dekker ontwikkelt zulke modellen in een gezamenlijk project van de Maastro Clinic en het UMC Groningen.

  • Kanker bij jongvolwassenen: meer weten = beter behandelen

Winette van der Graaf en Olga Husson (Antoni van Leeuwenhoek) verzamelen landelijk zo veel mogelijk gegevens van jongvolwassenen met kanker. Door die gegevens te combineren en analyseren, verwachten ze deze speciale groep patienten in de toekomst een behandeling op maat te kunnen bieden.

  • Hypermutaties in acute lymfatische leukemie bij kinderen

PhD student Roland P. Kuiper (Princes Maxima Center) onderzoekt een betrekkelijk nieuw fenomeen bij kinderen met ALL, waarbij de ziekte terugkeert na behandeling. Hoewel op dit moment meer dan 85% van de kinderen met leukemie kan worden genezen, is bij terugkeer van de ziekte de kans op genezing sterk verminderd. Door een beter inzicht te krijgen in de veranderingen die de leukemie heeft ondergaan bij een recidief hopen de onderzoekers de behandeling te kunnen verbeteren en meer recidieven te voorkomen.

  • Ontwikkelen van vaccin tegen kanker

Prof. dr Arjan W. Griffioen (Amsterdam UMC) heeft met zijn team een techniek ontwikkeld waarbij de immunologische afweer opgezet wordt tegen de bloedvaten in de tumor. Deze bloedvaten verschillen van die in gezonde weefsels. Met een vaccinatie tegen deze verschillen kan ons eigen immuunsysteem de tumor herkennen en afbreken.

Meer informatie

Bezoek de website van de Fight Cancer Summer Challenge en doneer, of doe zelf mee!