Food4HealthyLife calculator rekent uit hoeveel langer je leeft door gezonder te eten

februari 2022 Beter Leven Willem Van Altena

Een verandering van dieet kan zomaar jaren aan een mensenleven toevoegen. Een jonge volwassene die het typische ‘Westerse’ dieet –veel vlees, verzadigde vetten, koolhydraten- inruilt voor een voedingspatroon met meer groenten, noten, peulvruchten en volkoren granen leeft mogelijk meer dan 10 jaar langer, maar ook oudere volwassenen verlengen hun levensduur door hun eetpatroon te veranderen. Dat is de uitkomst van een studie uit Bergen (Noorwegen) die onlangs is gepubliceerd in medisch vaktijdschrift PLOS Medicine.

De Noorse onderzoekers construeerden aan de hand van bestaande meta-analyses en de Global Burden of Diseases (GBD) studie een model dat in staat is een inschatting te maken van de levensverwachting op basis van dieetkeuzes. De Global Burden of Disease Study is een uitgebreid regionaal en wereldwijd onderzoeksprogramma voor ziektelast dat sterfte en invaliditeit beoordeelt als gevolg van 369 belangrijke ziekten, verwondingen en risicofactoren. GBD is een samenwerking van meer dan 3600 onderzoekers uit 145 landen. Geschat wordt dat er wereldwijd 11 miljoen mensen per jaar overlijden als gevolg van dieetgerelateerde risicofactoren.

Food4HealthyLife

De Noorse wetenschappers slaagden erin een rekenmodel te ontwikkelen waarin de levensverwachting op grond van dieetkeuzes berekend kan worden. Wanneer een dieetkeuze veranderd wordt, komt meteen de nieuwe levensverwachting in beeld. Het rekenmodel is genaamd de Food4HealthyLife calculator, en is voor iedereen beschikbaar op de website food4healthylife.org. Iedereen kan de calculator instellen naar regio (Noorwegen, Europa, de VS of Azië), leeftijd en dieetkeuzes.

Een 20-jarige vrouw die in de VS overstapt van het typische Westerse dieet naar een optimaal dieet met meer granen, groenten en peulvruchten en minder vlees en hoogbewerkt voedsel zou volgens de calculator 10,7 jaar langer leven. Mannen leven zelfs nog iets langer: 13 jaar. De grootste toename in levensverwachting komt door het eten van meer peulvruchten (2,2 jaar bij vrouwen en 2,5 jaar bij mannen). Meer volkoren granen (vrouwen +2 jaar, mannen +2,3 jaar) en meer noten (vrouwen +1,7 jaar, mannen +2 jaar) hadden ook een merkbaar effect volgens de calculator. Ook het vermijden van minder gezonde keuzes levert gezondheidswinst op: minder rood vlees in het dieet levert 1,6 jaar op voor vrouwen en 1,9% voor mannen, en vermijden van bewerkt vlees heeft hetzelfde resultaat.

Op latere leeftijd

Ook wie pas op zijn 60ste overstapt naar een gezonder dieet kan daardoor langer leven. Vrouwen kunnen 8 jaar aan hun levensduur toevoegen, en mannen 8,8 jaar. Zelfs als mensen pas op hun 80ste gezonder gaan eten verlengen ze mogelijk hun levensduur met 3,4 jaar. De Noorse onderzoekers denken dat de Food4HealthyLife calculator een nuttig hulpmiddel kan zijn voor medische professionals, beleidsmakers en voor het grote publiek dat geïnteresseerd is in de impact die voeding op de gezondheid kan hebben.

Referentie

Fadnes LT, Økland JM, Haaland ØA, Johansson KA. Estimating impact of food choices on life expectancy: A modeling study. PLoS Med. 2022 Feb 8;19(2):e1003889. doi: 10.1371/journal.pmed.1003889. PMID: 35134067; PMCID: PMC8824353.