Isatuximab krijgt Amerikaanse goedkeuring als onderdeel combinatiebehandeling multipel myeloom

september 2024 Hematotrials Willem Van Altena

Isatuximab, een anti-CD38-monoklonaal antilichaam van Sanofi (merknaam: Sarclisa) heeft recent goedkeuring gekregen van de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit FDA voor gebruik in combinatie met bortezomib, lenalidomide en dexamethason (VRd) bij volwassenen met nieuw gediagnosticeerd multipel myeloom die niet in aanmerking komen voor een autologe stamceltransplantatie. Isatuximab kan een alternatief zijn voor de CD38-remmer daratumumab dat al lange tijd de standaardbehandeling vormt voor deze patiëntengroep.

IMROZ

De goedkeuring van isatuximab is gebaseerd op resultaten uit de in Poitiers (Frankrijk) uitgevoerde fase III IMROZ-studie, waarin een 40% verlaging van het risico op ziekteprogressie of overlijden werd aangetoond bij patiënten die behandeld werden met de isatuximab-VRd-combinatie in vergelijking met VRd alleen. Na een mediane follow-up van bijna vijf jaar werd de mediane progressievrije overleving (PFS) in de isatuximab-groep nog niet bereikt, terwijl deze 54,3 maanden bedroeg in de VRd-groep. Deze resultaten werden gepresenteerd tijdens het jaarlijkse congres van de American Society of Clinical Oncology (ASCO) eerder dit jaar. De studie is eveneens gepubliceerd in Nature.

Daratumumab

Ondanks de positieve resultaten van de IMROZ-studie wordt verwacht dat isatuximab een uitdaging zal hebben om een plaats te veroveren in de eerstelijnsbehandeling van multipel myeloom, waar daratumumab momenteel de voorkeur heeft. Daratumumab is al lange tijd goed ingeburgerd als onderdeel van de behandeling voor nieuw gediagnosticeerde myeloompatiënten, zowel voor patiënten die in aanmerking komen voor een transplantatie als voor hen die dat niet zijn.

Isatuximab werd voor het eerst goedgekeurd in 2020 voor gebruik in combinatie met pomalidomide en dexamethason bij patiënten met multipel myeloom die al minstens twee eerdere therapieën hebben ondergaan. Een jaar later werd de goedkeuring uitgebreid naar gebruik in combinatie met carfilzomib en dexamethason voor patiënten die één tot drie eerdere lijnen van therapie hebben gehad.

Referentie

Leleu, X., Hulin, C., Lambert, J. et al. Isatuximab, lenalidomide, dexamethasone and bortezomib in transplant-ineligible multiple myeloma: the randomized phase 3 BENEFIT trial. Nat Med 30, 2235–2241 (2024). https://doi.org/10.1038/s41591-024-03050-2