Steeds meer mensen dragen een smartwatch, een slim horloge dat niet alleen de tijd bijhoudt maar ook lichaamsfuncties meet. Van het aantal stappen per dag dat je zet tot je hartritme of hoe lang en goed je slaapt: smartwatches worden steeds slimmer. Fitbit is een van de grote spelers op de markt van smartwatches, en dit bedrijf houdt al enkele jaren bij hoe het met de algemene gezondheid van de gebruikers gesteld is. Deze week verscheen het nieuwe Fitbit Year in Review 2021, en wat blijkt? Nederland staat opvallend vaak in de top 5.
Fitbit houdt het aantal stappen bij dat je per dag zet, omdat bewegen nu eenmaal gezond is. En het bleek dat in 2021 de 31 miljoen wereldwijde Fitbit-gebruikers 46 triljoen stappen zetten. Dat komt neer op ruim 35 miljard kilometer, en dat is bijna genoeg om naar de planeet Venus te wandelen. De actiefste dag wereldwijd was 14 mei, op die dag werden de meeste stappen gezet.
De wereldwijde top 5: De inwoners van Hong Kong lopen het meest op jaarbasis, gevolgd door de Ieren, Zwitsers, Spanjaarden en Zweden.
De 31 miljoen Fitbit-gebruikers sliepen in 2021 gemiddeld 6,5 uur per nacht. De gemiddelde bedtijd was 23.18 uur. En om gemiddeld 7.03 uur in de ochtend was het tijd om op te staan. Fitbit houdt ook de slaapscore bij, een getal tussen 0 en 100 dat is gebaseerd op het hartritme tijdens de slaap, op het aantal slaap- en waakmomenten en op de verschillende slaapstadia. Het wereldwijde gemiddelde was 77.
Het land waar het langst geslapen wordt is Finland, gevolgd door Ierland en België. Nederland staat op de vierde plaats in dit rijtje en Nieuw-Zeeland completeert de Top 5.
Smartwatches houden ook bij hoe vaak je hart slaat per minuut, en kan dat doen terwijl je actief bent, maar ook in ruste. Het rustend hartritme is een indicator voor je algehele fitheid en je hartgezondheid. Hoewel leeftijd en andere factoren een rol spelen geldt als vuistregel dat een laag rustend hartritme wijst op een goede gezondheid.
De Italiaanse harten klopten in 2021 het rustigst van allemaal, ontdekte Fitbit. Nummer twee is Finland, Nederland staat op de derde plaats, gevolgd door Noorwegen en Zweden.
De slimme horloges van Fitbit hielden ook bij hoeveel tijd iemand juist erg actief is, de zogenaamde Active Zone Minuten, AZM. Bij die functie wordt gemeten hoeveel tijd de drager van de Fitbit zijn hart extra hard laat werken, bijvoorbeeld tijdens het sporten.
Zwitsers blijken de meeste AZMs te scoren, gevolgd door de Zweden en de Ieren. Nederland staat ook ditmaal weer in de top 5 met een vierde plaats en Groot-Brittannië sluit het rijtje.