Ook ten tijde van de coronapandemie blijft medisch onderzoek doorgaan. KWF Kankerbestrijding maakte deze week bekend ruim 30 miljoen euro uit te trekken voor meer dan 50 onderzoeken naar voorkomen, diagnosticeren en behandelen van kanker.
KWF directeur Johan van de Gronden: “Corona heeft de activiteiten van KWF enorm ontwricht. Fondsenwervende evenementen werden gehinderd, onze inkomsten liepen terug. Toch zagen we gelukkig ook dat donateurs ons trouw bleven en andere manieren vonden om KWF te steunen. Daardoor blijft één ding onveranderd: ook in 2021 zijn we weer in staat om significant te investeren in baanbrekend onderzoek met impact voor patiënten en hun naasten.”
De onderzoeken beslaan de gehele breedte van de kankerbestrijding. Kanker voorkomen, vroegtijdig opsporen, beter behandelen, kwaliteit van leven en palliatieve zorg komen allemaal aan bod. Een greep uit het onderzoek, dat later dit jaar van start gaat:
Momenteel overlijdt 1 op de 10 kankerpatiënten aan een trombose, een verstopping van een bloedvat. Daarmee is het de tweede doodsoorzaak bij kanker. In het LUMC onderzoekt dr. Jeroen Buijs of het mogelijk is om te voorspellen welke patiënten een verhoogd risico op trombose hebben. In tumormateriaal en bloed van patiënten mét en zonder trombose, zoekt hij naar sporen die de uitkomst bepalen. Deze kennis kan bijdragen aan beterere preventie van trombose bij kanker.
Dr. Ritse Mann, radioloog in het Antoni van Leeuwenhoek, ontwikkelt ‘slimme MRI’ voor snellere diagnostiek van borstkanker. In zijn onderzoek ontwikkelt hij een algoritme dat al snel tijdens de MRI-scan ‘ziet’ of er sprake is van een borstafwijking. Is die er niét, dan kan de MRI-scan vroegtijdig worden gestaakt. Voor de meeste vrouwen duurt het onderzoek dan maximaal 3 minuten; voor een kleine groep duurt de scan net zo lang als nu, zo’n 20 minuten. Deze tijdsbesparing maakt het mogelijk om grotere groepen patiënten te onderzoeken. Dit zou MRI een haalbare methode maken voor borstkankerscreening, het vroegtijdig opsporen van de ziekte.
Hoewel Alpe d’HuZes in 2020 vanwege corona niet door kon gaan, werd alsnog ruim 7 miljoen euro opgehaald. Uit de opbrengsten financiert KWF baanbrekend onderzoek, waaronder dat van dr. Kim Kampen. In het Maastricht UMC+ zoomt zij in op leukemiecellen met een bepaalde genetische fout. Deze gebruiken voor hun stofwisseling andere stoffen dan gezonde cellen. Dat maakt ze kwetsbaar: wat als je de toevoer van die stoffen stopt? Kampens aandacht gaat uit naar een antidepressivum waarvan bekend is dat het zo’n transportroute blokkeert. In het laboratorium onderzoekt ze het effect van dit middel in combinatie met huidige en nieuwe leukemiemedicijnen.
Er zijn naar schatting 800.000 Nederlanders die leven met kanker of de gevolgen daarvan. Naast de behandeling van de ziekte is ook de kwaliteit van leven een steeds belangrijker aandachtspunt in onderzoek en behandeling. Zo start prof. Hans Knoop (Amsterdam UMC) een onderzoek naar passende zorg bij vermoeidheid, één van de meest voorkomende klachten tot ver na de behandeling van kanker. Er zijn diverse effectieve behandelingen voor, maar slechts weinig patiënten maken daar gebruik van. Knoop onderzoekt hoe dat kan en hoe patiënten beter bereikt kunnen worden.
En in het Erasmus MC wil dr. Marinella Offerman met haar onderzoek bijdragen aan een betere individuele inschatting van de levensverwachting voor patiënten met hoofd-halskanker in de palliatieve fase. Dit stelt patiënten en hun naasten in staat om weloverwogen beslissingen te nemen en zich beter voor te bereiden op het naderende levenseinde.
Meer informatie