KWF steunt zes onderzoeksprojecten die ongelijkheid in palliatieve zorg tegen willen gaan

november 2024 Nieuws Willem Van Altena

KWF trekt ruim 3,5 miljoen euro uit voor onderzoek dat bijdraagt aan betere zorg voor mensen die aan kanker zullen overlijden. Het gaat om 6 onderzoeksprojecten die zich specifiek richten op inclusieve zorg voor groepen die op basis van hun etniciteit, religie, sociaal-economische status of seksuele oriëntatie in de minderheid zijn. Drie projecten van het Amsterdam UMC, een van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, een van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) en een van de Universiteit Leiden ontvangen financiering en gaan binnenkort van start.

Achtergronden

Palliatieve zorg richt zich op de laatste levensfase. De zorg die iemand krijgt, moet passen bij diens culturele, religieuze en sociale achtergrond. Daarvoor is meer kennis nodig over deze achtergronden, zodat zorg beter kan aansluiten op de behoeften van deze patiëntengroepen. Uit onderzoek van het IKNL blijkt echter dat er verschillen zijn in diagnose, behandeling en overleving tussen verschillende groepen. Zo maakte deze week IKNL bekend dat mensen met lagere inkomens minder kans hebben om kanker te overleven dan mensen met een hoger inkomen. De 5-jaarsoverlevingskans ligt voor deze mensen zelfs 10% lager.

Ook hebben sommige groepen minder toegang tot zorg, minder kennis over hun gezondheid, of stuiten op drempels vanwege hun achtergrond, gender, seksuele oriëntatie, sociaaleconomische status of cultuur. Dit resulteert in ongelijke kansen, ook bij palliatieve zorg. KWF vindt deze ongelijkheid onaanvaardbaar. Met de financiering van 6 onderzoeksprojecten over inclusieve palliatieve zorg wil KWF bijdragen aan het terugdringen van gezondheidsverschillen.

De volgende projecten ontvangen financiering:

  • Samen naar passende psychosociale palliatieve zorg voor kankerpatiënten met migratieachtergrond en naasten: behoeftebepaling, interventie-ontwikkeling en pilottest. (Amsterdam UMC)

Dit project zal de zorgbehoeften van patiënten met een migratieachtergrond onderzoeken. Op basis van de grootste behoefte zullen de onderzoekers bekijken of en welke interventie kan helpen om in die behoefte te voorzien. Ten slotte bekijken de onderzoekers of de betreffende interventie effectief is.

  • Langer leven met kanker: Een onderzoek naar de ondersteunende rol van participatieve kunst bij kwetsbare patiëntengroepen. (Amsterdam UMC)

Dit project onderzoekt hoe kunst maken, bekijken en beleven mensen in een kwetsbare situatie met gevorderde kanker kan helpen betekenis te geven aan hun leven. Het onderzoek richt zich zowel op jongvolwassenen (18-39 jaar) als op volwassen patiënten (40 jaar en ouder).

  • Naar het einde van de regenboog: verbetering van LHBTIQ+ inclusieve palliatieve en levenseinde zorg. (Amsterdam UMC)

Lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender en andere personen die zich identificeren als onderdeel van de LHBTIQ+ gemeenschap hebben vaak te maken met ongelijkheden in de zorg rond het levenseinde, zoals homofobie en transfobie, vooroordelen, gebrek aan respect en uitsluiting van belangrijke anderen of levenspartners. Dit project wil een toolkit ontwikkelen over LHBTIQ+-inclusiviteit voor zorgverleners.

  • Gaan of niet gaan? Wanneer patiënten met een Turkse achtergrond een behandeling voor ongeneeslijke kanker in Turkije overwegen. (Erasmus MC Rotterdam)

Dit project zal onderzoeken wat de overwegingen zijn van mensen van Turkse afkomst met ongeneeslijke kanker om voor behandeling naar Turkije te gaan en hoe ze de behandeling daar ervaren. Het doel is om leidraden te ontwikkelen voor zorgverleners, zodat zij optimale palliatieve zorg kunnen verlenen aan deze patiëntengroep in Nederland.  

  • Overbruggen van sociaaleconomische ongelijkheid in de laatste levensfase. (IKNL)

Bij mensen met een laag inkomen en/of praktische opleiding wordt kanker vaak later ontdekt en zijn de resultaten van de behandeling vaak slechter. Ook in de laatste levensfase zijn er mogelijk verschillen in zorg die deze mensen krijgen. Dit project beoogt meer kennis op te doen over deze verschillen en over de behoeften van deze patiëntengroep als het gaat om symptoommonitoring.

  • Als patiënten niet alles willen weten: handleiding en training voor cultuursensitief informeren in de palliatieve zorg. (Universiteit Leiden)

Dit project zal een training ontwikkelen voor zorgverleners om beter te leren omgaan met patiënten die niet alle informatie over hun ziekte, behandeling en vooruitzichten (uitgesproken) willen hebben. Daardoor zullen zorgverleners beter met deze patiëntengroep kunnen communiceren en hen de zorg kunnen bieden waar zij behoefte aan hebben.

Bron

Persbericht KWF