KWF trekt 39 miljoen uit voor onderzoeken rond preventie, diagnostiek en behandeling kanker

december 2024 Nieuws Willem Van Altena

Voor het komende jaar investeert KWF ruim 39 miljoen in onderzoeken rond kanker. Van dat geld gaat 11 miljoen naar ‘academische geneesmiddelontwikkeling’. KWF ziet een belangrijke rol weggelegd voor de academische ziekenhuizen als het gaat om het ontwikkelen van nieuwe kankermedicijnen. Drie projecten op dit gebied zijn door KWF geselecteerd voor een subsidie.

De KWF-subsidies gaan ook naar projecten op het gebied van immuuntherapie, vroege diagnostiek en therapeutische vaccins. KWF heeft vijf velden gedefinieerd waarbinnen de projecten vallen:

  • Exploratie (fundamenteel onderzoek om kanker beter te begrijpen)
  • Biomarkers (kanker meetbaar maken met biologische kenmerken)
  • Smart Measurement Technology (slimme meettechnieken om kanker beter op te sporen en/of te monitoren)
  • Pipeline (ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen voor urgente doelgroepen)
  • Speerpuntprojecten (onderzoek binnen de KWF-speerpunten Voor- en Vroegtijdige Opsporing, Minimaal Invasieve Toepassingen en Geneesmiddelen)

Binnen het thema Exploratie zijn 22 onderzoeken toegekend. Een groot aantal richt zich op meer kennis over immunotherapie. Het uiteindelijke doel is deze behandeling in de toekomst ook mogelijk te maken voor andere vormen van kanker, zoals hodgkinlymfomen en leiomyosarcomen. Naast deze projecten is er ook een stimulans voor fundamenteel onderzoek naar DNA-schade, behandelresistentie en stofwisseling van kankercellen.

Biomarkers

Binnen het thema Biomarkers investeert KWF 6 miljoen euro in 4 projecten die bijdragen aan behandeling op maat. Zo willen onderzoekers het nazorgtraject bij neuro-endocriene tumoren (NET) in de alvleesklier meer toespitsen op de individuele patiënt. Momenteel staan alle patiënten nog vele jaren onder intensieve controle om te achterhalen of de tumor terugkeert. De onderzoekers verwachten op basis van tumorkenmerken beter in te kunnen schatten voor wie deze nazorg écht nodig is. Andere biomarkerprojecten richten zich op betere risicoschatting van erfelijke borst- en eierstokkanker en overbehandeling bij zowel HPV-gerelateerde keelkanker als longcarcinoïden (neuro-endocriene tumoren in de long). 

Binnen het thema Smart Measurement Technology krijgen 3 onderzoeksgroepen groen licht om hun innovaties verder uit te werken. Het gaat om onderzoek naar een ‘slimme biopsienaald’ voor borstkanker, die al tijdens weefselafname aangeeft welke cellen goed- en kwaadaardig zijn. Voor verdachte huidplekjes ontwikkelen onderzoekers een draagbaar apparaat dat met geavanceerde lichtmetingen (‘hyperspectrale beeldvorming’) en AI huidkanker kan opsporen. Binnen dit thema gaat ook geld naar een onderzoek dat zich richt op kwaliteit van leven. Centraal daarin staat de ontwikkeling van een thuistest die kan helpen bij het herkennen en doorverwijzen van patiënten met cognitieve problemen, zoals geheugen- en concentratiestoornissen. Veel patiënten ervaren zulke klachten als gevolg van hun behandeling.

Immunotherapie

Het thema Pipeline krijgt ruim 11 miljoen van KWF, verdeeld over drie onderzoeken rond immunotherapie. Een van de gehonoreerde projecten word uitgevoerd aan het Antoni van Leeuwenhoek. Daar gaan onderzoekers aan de slag met een succesvolle gepersonaliseerde vorm van immunotherapie (TIL-therapie) bij baarmoederkanker. Onderzoekers van het Erasmus MC ontwikkelen op hun beurt een toepassing van immunotherapie voor alvleesklierkanker, een moeilijk behandelbare vorm van kanker waar dringend behoefte is aan innovatieve geneesmiddelen. En in het Radboudumc start een onderzoek naar vaccinatie van mensen met Lynch-syndroom, een erfelijke aandoening die een sterk verhoogd risico geeft op met name darmkanker. De onderzoekers hopen met een vaccin te voorkomen dat deze mensen kanker krijgen.

In de categorie Speerpuntprojecten worden eveneens 3 projecten gefinancierd door KWF voor een totaalbedrag van ruim 3 miljoen euro. Daarbij gaat het om onderzoeken rond borstkanker, urinewegkanker en om het evalueren van geoptimaliseerde kankerbehandelingen.

Meer informatie
Bezoek de website van KWF