Pilletje uit de printer: innovatieve manier om kinderen de juiste dosis medicijn te geven

september 2021 Zorg van de Toekomst Willem Van Altena

Kinderen en medicijnen: het is niet altijd een goede combinatie. Veel kinderen hebben er moeite mee om pillen in te nemen die soms te groot zijn en vies smaken. Mogelijk hebben onderzoekers van Erasmus MC en TNO daar een oplossing voor gevonden: pillen uit de printer.

Dat de 3D-printers steeds meer oprukken in de medische wereld is bekend. Er worden al jaren medische hulpmiddelen geprint, precies op maat voor elke patiënt. Ook orgaanweefsel en botprotheses komen steeds vaker uit de printer. Het is dus geen grote stap om ook medicijnen te printen. Op die manier kan ervoor gezorgd worden dat de dosering voor elke gebruiker precies op maat is.

Hartritmestoornissen

De Rotterdamse en Delftse onderzoekers zijn als eerste een printbaar medicijn aan het ontwikkelen dat hartritmestoornissen behandelt bij kinderen. Juist bij dat middel is het van groot belang dat exact de juiste dosering toegediend wordt. Op maat geprinte pillen met een gepersonaliseerde dosering kunnen daar een oplossing voor zijn.

Kinderen krijgen vaak medicijnen voorgeschreven die zijn ontwikkeld voor volwassen patiënten, specifiek voor relatief gezonde volwassen mannen die ongeveer 70 kilo wegen. Kinderen wegen veel minder, en hebben derhalve ook minder medicijn nodig. En dat is soms problematisch: het komt voor dat een kind maar 20 milligram van een middel nodig heeft, terwijl de fabrikant dat alleen levert in de vorm van tabletten van 500 milligram. Om een tablet in 25 exact gelijke stukjes te verdelen is ronduit onmogelijk, zeker voor ouders die hun kind thuis medicijn toedienen.

Lekkere smaakjes

Het hartritmemedicijn wordt daarom in de vorm van druppels oraal toegediend, maar ook dat is verre van nauwkeurig, en bovendien vinden kinderen dat de druppels vies smaken. Een geprinte pil met exact de juiste dosering is veel gemakkelijker in het gebruik. De printer kan er daarnaast ook voor zorgen dat de pillen aantrekkelijker worden. Het is geen enkel probleem om de pillen in een ander vormpje te printen, of met een andere kleur. Er kunnen zelfs lekkere smaakjes aan de pillen toegevoegd worden.

Er moet nog wel onomstotelijk vastgesteld worden of de printpillen net zo goed werken als de standaardmedicatie. Ook willen de onderzoekers weten of de medicatie aan alle kwaliteitseisen voldoet, en of ouders en kinderen er positief over zijn. Pas dan kunnen de geprinte pillen hun intrede maken op de kinderafdelingen van ziekenhuizen. Mogelijk wordt de techniek dan ook bij andere medicijnen ingezet.

Polypil

Intussen denken de wetenschappers al over verdere toepassingen van de 3D-printer. Zoals de ‘polypil’, waarbij meerdere medicijnen bij elkaar in een tablet zitten, op maat gedoseerd voor elke patiënt. Vooral voor ouderen, die soms vele medicijnen moeten innemen, kan dat erg nuttig zijn.

Meer informatie

Lees meer op de website van TNO