Je ziet ze overal in het najaar. In de supermarkt, in het tuincentrum, in fruitschalen en voortuinen. Pompoenen. Een markante, meestal oranje vrucht die uitgegroeid is tot een symbool van de herfst en van Halloween. Maar pompoenen zijn veelzijdiger en gezonder dan menigeen denkt. Niet alleen leuk om uit te hollen en een kaarsje in te zetten, maar ook een bondgenoot van je afweersysteem en je spijsvertering.
Een half pond gekookte pompoen (250 gram) bevat:
Pompoenen komen oorspronkelijk uit Noord-Amerika, en werden pas in de 16de eeuw in Europa geïntroduceerd. Pompoenen zijn in biologische zin geen groente, maar fruit. Er bestaan tientallen soorten pompoenen, maar ze behoren allemaal tot de plantenfamilie Cucurbitaceae, de komkommerachtigen. Ook meloenen maken deel uit van deze familie. Maar in tegenstelling tot meloenen worden pompoenen eigenlijk vooral als groente gebruikt.
Pompoenen zijn een goede bron van vitamine A en van kalium. Ze bevatten geen vet en geen natrium en weinig calorieën. Maar ze bevatten wel veel gezonde voedingsvezels, en daarnaast geeft de oranje kleur al een hint over een ander gezond bestanddeel van pompoenen: betacaroteen. Dezelfde stof die wortelen oranje kleurt is een krachtige antioxidant die door het lichaam in vitamine A wordt omgezet. En dat is goed voor de ogen, maar ook voor de luchtwegen en de hartgezondheid.
En gooi de zaadjes niet weg: ook die zijn eetbaar en bevatten veel gezonde stofjes. Pompoenpitten zijn een bron van gezonde onverzadigde vetten, maar ook eiwitten en vitamine E. Daarnaast bevatten ze magnesium, een element dat een rol speelt bij het beheersen van de bloeddruk. Pompoenpitten zijn geschikt om te roosteren en dan als snack te eten of aan een salade toe te voegen. En pompoenpitolie is een gezonde spijsolie die overal verkrijgbaar is.
Kortom: redenen te over om dit najaar eens pompoenen in huis te halen, en niet alleen vanwege Halloween!
Meer informatie
Bezoek de website van het Voedingscentrum met meer informatie over pompoenen, en ook voor recepten.