Remdesivir door Europese medicijnwaakhond goedgekeurd als coronamedicijn

juni 2020 Corona Willem Van Altena

Het middel remdesivir –in Europa op de markt gebracht door Gilead onder de merknaam Veklury®- is door de Europese medicijnwaakhond EMA na een versnelde procedure onder voorbehoud goedgekeurd voor toediening aan COVID-19 patiënten die kunstmatig beademd worden. Verwacht wordt dat de Europese Commissie het advies van de EMA overneemt, wat inhoudt dat het middel op korte termijn in de hele EU toegediend kan worden. Daarmee is remdesivir het eerste toegelaten coronageneesmiddel in Europa.

Vier dagen korter

Remdesivir was ooit ontwikkeld als een anti-ebola middel. In een grote studie in de Verenigde Staten met meer dan 1.000 COVID-19 ziekenhuispatiënten bleek het middel ervoor te zorgen dat patiënten vier dagen korter in het ziekenhuis hoefden te blijven. De groep ernstige zieke proefpersonen die vanaf hun opname in het ziekenhuis met het middel behandeld werden lagen gemiddeld 4 dagen korter in het ziekenhuis dan de patiënten die een placebo kregen. Patiënten die niet ernstig ziek waren hadden weinig baat bij remdesivir. Ook had het middel weinig effect bij patiënten die al aan de beademing lagen.

Compassionate use

De mogelijke werkzaamheid van remdesivir wordt al geruime tijd onderzocht, ook in Nederland. Op basis van een zogenaamd compassionate use programma kon het middel beperkt ingezet worden.

Nu het ernaar uit ziet dat remdesivir breed ingezet kan worden in heel Europa rijst wel de vraag of er voldoende van het middel beschikbaar zal zijn. Farmaceut Gilead heeft wereldwijd diverse samenwerkingspartners gevonden om het middel in grote hoeveelheden te produceren.

Remdesivir als spray

Daarnaast is Gilead ook bezig met nieuwe studies rond remdesivir. In een ervan wordt onderzocht of het middel net zo effectief is wanneer de dosering gehalveerd wordt –wat simpelweg inhoudt dat er twee keer zo veel mensen behandeld kunnen worden- en of het middel ook als een spray toegediend kan worden.

Bronnen

Lees hier de verklaring van de European Medicine Authority EMA

Lees een open brief van Daniel O’Day, de CEO van Gilead over remdesivir