Een hematoom is een veelvoorkomend probleem dat ontstaat na beschadiging van de grote bloedvaten. Hoewel het kan lijken op een doodgewone blauwe plek, is er toch een groot verschil: een blauwe plek ontstaat, in tegenstelling tot een hematoom, na beschadiging van kleinere bloedvaten. In vele gevallen is het ontstaan van een hematoom geen reden tot paniek. Toch kan het in sommige gevallen een serieuzer medisch probleem betekenen. Hier sommen wij vijf dingen op die je moet weten over een hematoom.
1. Hematomen ontstaan vaak na verwondingen, of bijvoorbeeld een verkeersongeluk of aneurysma. Hierbij beschadigen de grote bloedvaten waardoor het bloed zich buiten de vaten ophoopt. De oorzaak hoeft echter niet altijd ernstig te zijn. Ook door het stoten van een teen kan er een klein hematoom ontstaan. Bovendien kan het regelmatig gebruik van bloedverdunners, zoals aspirine, het risico op hematomen verhogen.
2. Hematomen kunnen op elke plek van het lichaam ontstaan. De plek is echter wel bepalend voor de ernst van de hematoom. Met name hematomen in het hoofd kunnen gevaarlijk zijn.
Voorbeelden van typen hematomen zijn:
3. Een hematoom is op verschillende manieren te herkennen. Zo vindt er vaak verkleuring van de huid plaats en is er in vele gevallen sprake van een ontsteking of zwelling. Bovendien is de plek vaak warm en pijnlijk. Hematomen dieper in het lichaam zijn lastiger te herkennen. Na een ongeluk moet een slachtoffer dan ook goed onderzocht worden door een arts.
4. Een hematoom hoeft niet altijd behandeld te worden. Vaak ruimt het lichaam zelf de bloedresten op. Rusten en koelen met een icepack kan het herstel bevorderen. Het kan in sommige gevallen helpen om het gebied rond de hematoom vast te spalken, om heropening van het bloedvat te voorkomen. In ernstige gevallen, waarbij het bloed bijvoorbeeld op een vitaal orgaan drukt, moet het bloed operatief verwijderd worden. Dit brengt echter wel een infectierisico met zich mee.
5. Een onbehandeld hematoom kan soms complicaties met zich meebrengen. Zo is een hematoom in het brein vaak moeilijk te ontdekken. Klachten die kunnen ontstaan als gevolg van een hematoom in het brein zijn hoofdpijn, duizeligheid en spraakproblemen. In dat geval moet er een arts geraadpleegd worden.