Elke keer op en neer naar het ziekenhuis kan een flinke belasting zijn voor de patiënt. Om de bezoeken een beetje binnen te perken te houden, komt ziekenhuisapotheker Yuma Bijleveld van Amsterdam UMC met een plan waarbij patiënt zelf thuis bloed kan prikken.
Voor sommige patiënten komt er geen einde aan. Steeds weer richting het ziekenhuis. Zo moeten bijvoorbeeld patiënten die een niertransplantatie ondergaan erg vaak bloedprikken. De eerste weken na een transplantatie is dat wel twee of drie keer per week. En dan is er voor de uitslag ook vaak nog een aparte afspraak nodig. Dat zou toch efficiënter moeten kunnen?
Bijleveld heeft samen met haar collega analist Marloes Vos de Dried Blood Spots-kit bedacht. Na een uitgebreide instructie kan de niertransplantatiepatiënt met behulp van een vingerprik een druppel bloed verzamelen op speciaal papier. De patiënt stuurt het papiertje vervolgens naar het laboratorium waar de analyses verricht kunnen worden. En dat alles met één druppel bloed, gewoon thuis.
De methode werkt op een vergelijkbare manier als de hielprik, maar er volgt een andere analyse op. Na niertransplantaties is het van belang dat de arts weet hoeveel medicatie er aanwezig is in het bloed van de patiënt. Dit gaat met name om medicatie tegen afstoting van de nier. Zo kunnen te lage levels medicatie leiden tot afstoting van de getransplanteerde nier. Maar ook te hoge levels zijn niet goed, aangezien dit kan leiden tot een verminderde nierfunctie of verhoogde bloedsuikerspiegel.
Naast de medicatiespiegel is het ook van belang dat het kreatinineniveau gemeten wordt bij de patiënt. Dit is een afvalproduct van de spieren dat door de nieren wordt opgeruimd. Ook dat kan bepaald worden met behulp van die ene druppel bloed. En dat scheelt aardig wat rompslomp.
Het project is in de zomer van 2019 gestart. De ziekenhuisapotheker en de analist zijn inmiddels ook in gesprek met nog meer afdelingen in het ziekenhuis
Bron
1. Amsterdam UMC